Prečo a ako si stanoviť svoje osobné hranice

NETKY.SK • 25 Október 2023, 18:30 • 2 min
Prečo a ako si stanoviť svoje osobné hranice

Pre budovanie a udržiavanie zdravých vzťahov je důležité a kľúčové pochopiť, ako si stanoviť osobné hranice.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Naše osobné hranice sú nevyhnutný spôsob, ako sa o seba, svoje potreby, zásady a duševné zdravie postarať. Keď pochopíme, ako si stanoviť a udržiavať zdravé hranice, môžete sa vyhnúť pocitom nevôle, sklamania a hnevu, ktoré sa nahromadia, keď sa naše hranice narušujú.

Hranice môžu mať rôzne podoby, od prísnych a striktných až po takmer neexistujúce. Ak máte prísnejšie hranice, môžete si držať odstup od ostatných, pôsobiť odťažito, dokonca aj vo vzťahu k intímnym partnerom,mať málo blízkych vzťahov a skôr sa im vyhýbať.

Ak máte voľnejšie alebo otvorenejšie hranice, môžete sa, naopak, príliš zapájať do problémov iných, je pre vás ťažké povedať "nie" na požiadavky iných, príliš zdieľate osobné informácie s ostatnými, snažite sa vyhovieť druhým zo strachu z odmietnutia.

Človek so zdravými hranicami chápe, že jasné vyjadrenie svojich očakávaní dosiahne dvoma spôsobmi: stanovením, aké správanie budete od druhých ľudí akceptovať a aké správanie môžu druhí ľudia očakávať od vás.

Ak máte zdravé hranice, môžete:

  • zdieľať osobné informácie primerane (nie príliš veľa alebo príliš málo)
  • rozumieť svojim osobným potrebám a želaniam a vedieť, ako ich komunikovať
  • vážiť si svoje vlastné názory
  • akceptovať, keď vám ostatní povedia "nie"

 

Mnohí z nás majú rôzne hranice v závislosti od situácie. Napríklad v práci môžete mať prísne hranice a doma alebo s rodinou a priateľmi voľnejšie. Dokonca môžu existovať rôzne hranice na základe kultúry človeka. V niektorých kultúrach sa napríklad zdieľanie osobných informácií nepovažuje za vhodné za žiadnych okolností, zatiaľ čo v iných kultúrach sa zdieľanie môže podporovať za každých okolností.

Podľa portálu psychcentral rozoznávame tieto typy hraníc:

Fyzické. Týkajú sa vášho osobného priestoru, vášho súkromia a vášho tela. Môžete byť človek, ktorému vyhovujú verejné prejavy náklonnosti (objatia, bozky a držanie za ruky), alebo môžete byť niekto, kto uprednostňuje, aby sa ho na verejnosti nikto nedotýkal.

Sexuálne. Ide o vaše očakávania týkajúce sa intimity. Sexuálne poznámky a dotyky vám môžu byť nepríjemné.

Intelektuálne. Tieto hranice sa týkajú vašich myšlienok a presvedčení. Intelektuálne hranice nie sú rešpektované, keď niekto odmieta myšlienky a názory inej osoby.

Emocionálne. Možno sa necítite dobre, keď sa s priateľom alebo partnerom delíte o svoje pocity vo všetkom. Namiesto toho sa radšej zdieľate postupne.

Finančné. Ak radi šetríte, možno nebudete chcieť požičať peniaze priateľovi, ktorý tak robí.
Keď sa chystáte stanoviť si hranice, nezabudnite zohľadniť každú z nich.

 

Informácie o osobných hraniciach

Ide o to, ako oddeliť svoje pocity alebo záležitosti niekoho iného. Ako ľudské bytosti máme svoje vlastné myšlienky, spomienky a prežité skúsenosti, a tie sa niekedy môžu veľmi prelínať s tými cudzími. Hranice sú zdravé, pretože vám pomáhajú identifikovať a udržať si tento priestor.

Zatiaľ čo bezpečnostné alarmy jasne signalizujú prekročenie fyzických hraníc, pri určovaní toho, kedy sú narušené vaše emocionálne a psychologické hranice, sa musíte spoľahnúť na svoje vlastné vnútorné výstražné systémy.
Napríklad ak odchádzate zo stretnutia alebo telefonického rozhovoru s priateľmi, rodinou alebo kýmkoľvek iným s pocitom vyčerpanosti, úzkosti alebo zranenia, pravdepodobne došlo k porušeniu hraníc.

Stanovenie hraníc je prospešné z viacerých dôvodov, než je len definovanie našej identity. Ich zavedenie obmedzuje vystavenie stresu a produkciu adrenalínu a kortizolu [stresového hormónu] v tele. Nedostatok hraníc môže viesť k emocionálnej a fyzickej únave, najmä ak sa musíte vyrovnávať s vyčerpávajúcim správaním iných.

 

Hranice podporujú pocit autonómie, v tom zmysle, že máte čo najviac pod kontrolou to, čo chcete a čo nechcete. Môžu vás udržať v bezpečí vo vzťahoch v práci, doma a s partnermi, a to je naozaj dôležité.

Ako stanoviť a udržiavať dobré hranice

1. Zamyslite sa nad dôvodmi pre stanovenie hraníc

Na úspešné zavedenie a stanovenie hraníc je kľúčové pochopiť, prečo sú pre vás jednotlivé hranice dôležité a ako prospejú vašej emocionálnej pohode. Ľuďom sa tak často stávajú veci, pri ktorých sa cítia nepríjemne, ale nie sú si istí prečo. Prvým krokom k tomu, aby ste mali zdravé hranice v akejkoľvek situácii, je venovať čas skúmaniu toho, čo sa vám deje.

2. Začnite s niekoľkými hranicami

Ak ešte nemáte zavedených veľa hraníc, vyhliadka na zavedenie ďalších sa môže zdať zdrvujúca - preto ich budujte pomaly. Umožní vám to postupovať pohodlnejším tempom a poskytne vám to čas na premýšľanie o tom, či sa uberáte správnym smerom, alebo či je potrebné urobiť nejaké zmeny.

3. Zvážte včasné stanovenie hraníc

Niekedy môže byť naozaj ťažké začať stanovovať hranice, najmä v už existujúcich vzťahoch. Ak sa vám podarí zaviesť hranice hneď, pracuje sa s nimi oveľa ľahšie. Stanovením hraníc a očakávaní hneď na začiatku každý vie, na čom je a možno tak predísť pocitom zranenia, zmätku a frustrácie.

4. Snažte sa byť pri stanovovaní hraníc dôslední

Ak necháte hranice občas porušiť, môže to viesť k zmätku a podporiť nové očakávania a požiadavky ľudí okolo vás. Snažte sa udržiavať hranice konzistentné a stabilné, jasne stanovené.

5. Vyhraďte si čas pre seba

Zvážte, či si každý víkend vyhradiť hodinu alebo dve iba pre seba. Táto hranica by mohla platiť bez ohľadu na to, či žijete s partnerom, máte nabitý spoločenský program s priateľmi alebo ste si blízki s rodinou.

6. Nebojte sa zahrnúť ďalšie hranice

V niektorých aspektoch nášho života už existujú hranice - napríklad na pracovisku. Považujte ich však za minimum a nebojte sa rozšíriť ich, ak to bude potrebné. Rakúski výskumníci z Trusted Source dokonca zistili, že zamestnanci, ktorí si zaviedli osobné hranice na pracovisku, sa cítili silnejší, vyrovnanejší, a tým aj efektívnejší.

7. Nastavte si zdravé hranice na sociálnych sieťach

Tieto platformy nám umožňujú viac komunikácie ako kedykoľvek predtým, ale podporili aj značné stieranie hraníc. Ak určitú činnosť považujete za prekročenie hraníc v reálnom živote, vaše obavy nie sú o nič menej oprávnené, keď sa tak deje digitálne. Nemusíte sa vystavovať sociálnym médiám, ktoré vás znepokojujú.

8. Komunikujte, keď sú vaše hranice prekročené

Komunikácia je vo svete hraníc veľmi dôležitá, najmä ak niekto neustále prekračuje tie vaše. Hoci možno budete musieť vyjadriť svoje obavy, tieto diskusie nemusia byť nutne konfrontačné.

Ak máte napríklad priateľa, ktorý vám nepretržite posiela správy, môžete mu povedať niečo v zmysle: "'Vidím, že si ma naozaj chcel zastihnúť, ale najlepšie bude, ak mi napíšeš správu a ja sa ti ozvem, keď budem môcť. Tým jemne upozorníte na ich správanie a zároveň potvrdíte svoj prah.

9. Praktizujte sebalásku a venujte sa činnostiam, ktoré vás bavia

Aby mali hranice pevný základ, musíte si prejaviť trochu lásky. Ak máte v hlave príbeh, ktorý hovorí, že ste bezcenní a nezaslúžite si úctu a starostlivosť, potom budete mať problém stanoviť hranice, ktoré vás ochránia. Otázka hraníc teda veľmi súvisí s otázkou sebahodnoty.
Niekedy netreba až tak veľa na to, aby ste začali podporovať dobré zmýšľanie o sebe. Začnite sa venovať činnostiam, ktoré vám prinášajú dobrý pocit, ako je napríklad spev, beh alebo čokoľvek, čo živí vaše srdce a dušu. To pomôže zmeniť váš vnútorný dialóg a budete sa cítiť viac hodní.

10. Získajte zdravý pohľad na svoje hranice

Nedostatok hraníc môže byť škodlivý pre naše duševné zdravie, ale ich preháňanie a prílišné premýšľanie o nich môže tiež ovplyvniť našu emocionálnu pohodu.  Získajte zdravú úroveň premýšľania o hraniciach. Niekedy sa jednoducho musíte riadiť svojím inštinktom a veriť, že vieme prirodzene, kedy povedať áno a kedy nie.

Rozpoznávanie hraníc druhých

Okrem stanovenia vlastných hraníc je dôležité oceniť aj hranice druhých - aj keď sa líšia od tých vašich. Ako teda môžete určiť, aké sú? Ak máte obavy alebo si nie ste istí, jednoducho sa opýtajte. Taký rozhovor vôbec nemusí byť nepríjemný ani konfrontačný.

Je to aj o vec zdravého rozumu. Ak váš partner neznáša používanie sociálnych médií, je veľká šanca, že nebude chcieť, aby vaše spoločné selfie boli rozmiestnené na vašom účte na Instagrame alebo Facebooku. Nezabúdajte, že opakované porušovanie hraníc môže vyvolať odpor a opovrhnutie a spôsobiť, že sa ľudia stiahnu". Nie je teda na škodu, ak si při kontakte s niekým na chvíľu rozmyslíte, čo chcete urobiť.

Hranice sú nevyhnutné z rôznych dôvodov a pre každého vyzerajú inak. Možno sa obávate, že budete pôsobiť nepriateľsky alebo konfrontačne, ale nenechajte sa odradiť, každý potrebuje pre svoje psychické zdravie určiť si jasné osobné hranice. Necíťte sa vinní za stanovenie hraníc. Sú v podstate formou starostlivosti o seba, tak ako vyvážená strava či cvičenie.

Ich jasné a nekompromisné stanovenie si možno vyžiada trochu času a zváženia, ale vaša duševná pohoda túto námahu z dlhodobého hľadiska ocení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies