Hrdina filmového plátna zomrel po ťažkej chorobe

NETKY.SK • 29 August 2020, 11:27 • 2 min
Hrdina filmového plátna zomrel po ťažkej chorobe

LOS ANGELES - Vo veku 43 rokov v piatok náš svet navždy opustil americký herec Chadwick Boseman. Preslávil sa stvárnením hlavnej úlohy vo filme Black Panther.

slovakia

left justify in out

Chadwick Aaron Boseman sa narodil 29. novembra 1977 v Andersone v Južnej Karolíne v USA ako jediné dieťa Carolyn a Leroya Bosemanovcov. Jeho otec pracoval v textilnom priemysle neskôr v tomto odvetví začal aj podnikať. Jeho mama bola zamestnaná ako zdravotná sestra.

 

Dlhé roky ako študent

Navštevoval školu TL Hanna High School a potom v roku 2000 absolvoval štúdium na Howard University s titulom BFA v réžii. V štúdiu už potom pokračoval mimo Spojených štátov, a to konkrétne na londýnskej britsko-americkej dramatickej akadémii. 

 

Keď sa vrátil do USA, zapísal sa na Digital Film Academy v New Yorku. Na začiatku svojej kariéry pracoval ako inštruktor dramatických umení v Schomburgskom výskumnom centre v New Yorku.

 

img

 

Stvárnenie v seriáloch

Svoju hereckú kariéru odštartoval v roku 2003, keď si zahral v televíznom seriáli "All My Children" (Všetky moje deti). Potom sa objavil v epizóde seriálu "Third Watch", "Law & Order" a pre Slovákov známejší "CSI: NY". 

 

V roku 2008 bol obsadený ako Nathaniel "Nate" Ray v seriáli "Lincoln Heights". V tom istom roku sa podieľal aj na natáčaní športovej drámy podľa skutočnej udalosti "The Express". Ďalej stvárnil seržanta McNaira v seriáli "Persons Unknown" (Neznáme osoby). Bol veľmi žiadaným hercom. Objavil sa aj v seriáloch ako "Castle", "Fringe", "Detroit" či "Justified".

 

Film podľa skutočnje udalosti 

Do povedomia verejnosti sa Boseman dostal najmä stvárňovaním historických postáv slávnych Afroameričanov. Takto sa dostal aj ku svojej prvej hlavnej úlohe vo filme 42 z roku 2013 , kde stvárnil priekopníka a hviezdu bejzbalu Jackieho Robinsona. Bol to prvý hráč čiernej pleti v americkej MLB.

 

img

 

Keď robil konkurz na túto rolu, režíroval hru mimo Broadway v East Village. V tom čase uvažoval o tom, že sa vzdá herectva a venuje sa réžii na plný úväzok. O úlohe vážne uvažovalo okolo 25 ďalších hercov, ale režisérovi Brianovi Helgelandovi sa Bosemanov prejav zapáčil natoľko, že ho nakoniec po dvoch konkurzoch obsadil v hlavnej úlohe. 

 

Čierny panter

Postavu z komixov T'Challa / Black Panther začal hrať v roku 2016, pričom Captain America: Civil War bol jeho prvým filmom v rámci dohody o piatich snímkach so spoločnosťou Marvel. V roku 2018 sa na filmových plátnach prezentoval ako Čierny panter.

 

Film podľa názvu hrdinu sa zameriaval na jeho postavu a domovskú krajinu Wakanda v Afrike. Stal sa jedným z najviac oceňovaných filmov v USA, ktorý v roku 2019 získal tri Oscary. Zopakoval si rolu vo filme Avengers: Infinity War , ktorý vyšiel v apríli 2018, a tiež v pokračovaní z roku 2019.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Black Panther (@blackpanther),

 

Úmrtie

Chadwick Boseman zomrel 28. augusta 2020 v Los Angeles po ťažkom štvorročnom boji s rakovinou hrubého čreva. Mal 43 rokov.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies