"Korytnačie" sopečné ostrovy? Galapágy sú domovom jedinečných druhov živočíchov a rastlín, ktoré nikde inde nenájdete

NETKY.SK • 28 November 2023, 13:00 • 2 min
"Korytnačie" sopečné ostrovy? Galapágy sú domovom jedinečných druhov živočíchov a rastlín, ktoré nikde inde nenájdete

Súostrovie Galapágy tvorí trinásť veľkých ostrovov a niekoľko menších ostrovov. Najväčší z ostrovov sa volá Isabela. Je dlhý približne 129 kilometrov (80 míľ). Opakované sopečné erupcie pomohli vytvoriť drsnú horskú krajinu Galapágskych ostrovov. Nájdete tu škálu rastlinných a živočíšnych druhov, ktoré nenájdete inde na svete.

slovakia

left justify in out

Galapágy sú ekvádorské súostrovie sopečného pôvodu nachádzajúce sa vo východnej časti Tichého oceánu, približne 1000km západne od Ekvádoru. Súostrovie je snom prírodovedcov, ktorý je naplnený rozmanitou škálou rastlinných a živočíšnych druhov, ktoré nenájdete inde na svete. 

Podmorský svet

Galapágy sú jedným z najzaujímavejších destinácii na svete. Kde inde by ste mali možnosť vidieť toľko endemických druhov na súši aj pod vodou? 

Galapágske morské živočíchy zahŕňajú viac ako 2 900 druhov, z ktorých 25 percent je endemických, čo znamená, že sa nenachádzajú nikde inde na Zemi. Medzi najvýznamnejšie druhy patria tučniaky galapágske (jediný druh tučniakov pôvodom zo severnej pologule), lachtany galapágske, morské leguány, veľryby, žraloky kladivohlavé a žraloky veľrybie.

Charles Darwin na Galapágoch

Meno Charlesa Darwina a jeho slávnej knihy Pôvod druhov budú navždy spojené s Galapágskymi ostrovmi. Hoci v roku 1835 bol na Galapágoch iba päť týždňov, bola to práve divoká zver, ktorú tam videl, ktorá ho inšpirovala k rozvoju jeho teórie evolúcie.

Jedinečné druhy

Na ostrovoch žije 60 druhov vtákov, z toho 28 endemických. Veľa ich však bolo vyhubených. Nesmierne pozoruhodné sú pre človeka prehistoricky vyzerajúce jaštery. Vyskytujú sa tu aj tučniaky, Darwinove pinky, fregatky, albatrosy, morské čajky, tereje, galapažské jastraby, kormorány, morské lastovičky, hnedé pelikány, bahamské husi, ružové plameniaky, galapažské holuby, delfíny, veľryby, uškatci. Galapágy sú jediným miestom na severnej pologuli, kde žijú tučniaky.

Na Galapágoch sa nesmiete dotýkať zvierat ani ich kŕmiť, fotiť s bleskom, čokoľvek zbierať, odhadzovať odpadky, chodiť mimo vyznačenej cesty, zdržiavať sa na ostrovoch po zotmení a pohybovať sa bez sprievodcu (výnimkou sú samozrejme obývané ostrovy).

Súostrovie Galapágy tvorí trinásť veľkých ostrovov a niekoľko menších ostrovov. Najväčší z ostrovov sa volá Isabela. Je dlhý približne 129 kilometrov (80 míľ). Opakované sopečné erupcie pomohli vytvoriť drsnú horskú krajinu Galapágskych ostrovov.

Ako sa tam dostať?

Návšteva  Galapág  je snom mnohých cestovateľov a  dostať sa tam je jednoduchšie, ako by ste si mysleli . Na cestu na súostrovie musia návštevníci  najprv letieť na jedno z dvoch veľkých medzinárodných letísk na ekvádorskej pevnine :  medzinárodné  letisko Mariscal Sucre (UIO) v Quite  alebo  medzinárodné letisko José Joaquín de Olmedo  (GYE) v Guayaquile . Tieto dve ocenené zariadenia ponúkajú  množstvo denných vnútroštátnych letov na Galapágy , z ktorých väčšina odlieta z pevniny  na začiatku dňa.

Viac informácií nájdete aj na tomto webe.

Zdroje:

https://www.galapagosislands.com/info/

https://education.nationalgeographic.org/resource/galapagos-islands/

https://www.scubatravelonline.com/rezorty/tichomorie/galapagy-ekvador/

https://dobrodruh.sk/cestovanie/galapagy-raj-zvierat

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: dobrodruh.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies