REPORTÁŽ Na dobu minulú i súčasnú sa prostredníctvom rozhovorov pozreli Ján Štrasser a Martin Bútora v knihe Rozhovory o časoch, ktoré sme žili a žijeme

NETKY.SK • 27 Marec 2022, 12:00 • 2 min
REPORTÁŽ Na dobu minulú i súčasnú sa prostredníctvom rozhovorov pozreli Ján Štrasser a Martin Bútora v knihe Rozhovory o časoch, ktoré sme žili a žijeme

Vydavateľstvo Slovart pripravilo krásny podvečer, plný spomienok a emócií v Pálfyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave. Moderátor večera, spisovateľ Michal Hvorecký, netajil svoj obdiv ku knižnému dielu a ich autorom. Medzi pozvanými privítal aj ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka.

slovakia

left justify in out

 

 

Ján Štrasser je známy svojím majstrovstvom viesť rozhovory a pretaviť ich do knihy tak, aby mal čitateľ pocit, že sa sám rozpráva s hrdinom diela. Napokon, na konte má vyše dvadsať podobných diel a ich mená ľudia veľmi dobre poznajú – Milan Lasica, Zdena Studenková, Stano Dančiak, Marián Labuda, Kamila Magálová a mnoho ďalších. No známy je aj ako básnik, napokon v roku 1968 vydal zbierku Odriekanie, za ktorú získal cenu Ivana Krasku Debut roka. Poznáme ho aj ako autora pesničkových textov Zažni, Tvár v zrkadle, Tlaková níž, Kúpim si zrkadlo, Prvá, Šaty, Prázdné kúpaliská, Citovanie, Skoro dospelá, Slon v porceláne, To všetko bolo včera, Vtedy prídem, Dvaja, ale jeho podpis nájdeme aj pod libretami muzikálov Cyrano z Predmestia, Niekto ako ja, Neberte nám princeznú. A cien má na konte rozhodne viac ako tú prvú, ktorú sme spomenuli.

 

img

 

Martin Bútora bol účastníkom mnohých kľúčových udalostí našich dejín, okrem iného sa počas pôsobenia na poste veľvyslanca v USA zaslúžil o prijatie Slovenska do NATO, pôsobil v pracovnom tíme Andreja Kisku, ako sociológ a terapeut pracoval so závislými na alkohole,  založil Inštitút pre verejné otázky a jeho pôsobenie je rozhodne hodné knihy.

 

img

 

Posmrtná kniha pre Satinského inšpirovala prvú Jána Štrassera

 

Na úvod sa zvykne klásť otázka inšpirácie a tu sa Ján Štrasser vrátil spomienkami do obdobia spred osemnástich rokov, keď sa túlal po kníhkupectve a padla mu do oka kniha venovaná Júliusovi Satinskému, ktorý už bol po smrti.

 

„Napadlo mi, že Milan Lasica žije a zaslúžil by si za života vydať knihu o sebe, no a nezaváhal som, oslovil som Milana a on sa spýtal, čo si od toho sľubujem. Povedal som mu, že uvidíme, keď to bude hotové. Kniha bol úspešná, zapáčilo sa mi to a robil som ďalšie. Martin Bútora je môj generačný druh, tak mi napadlo, že zažil veľa, má čo povedať, a tak sme sa spojili. Keď som však prišiel k nemu a ukázal mi svoj archív publikačnej činnosti a udalostí, ktorých bol účastníkom, vyľakal som sa, ale to sme nechali bokom a koncentrovali sme sa na knihu,“ spomína Ján Štrasser.

 

Socha Stalina medzi odpadkami

 

Martin Bútora si na spoločných 20-25 stretnutí s Jánom Štrasserom spomína ako na príjemné chvíle.

 

„Nebol to rozhovor so mnou, ale pokojne by to mohla byť kniha  – rozhovor s Jánom Štrasserom; sedeli sme spolu debatovali, Jano to prepísal, dal tomu dizajn, samozrejme sme to dali aj jazykovej redaktorka ešte trochu sformovať, ale musím priznať, že ma to nesmierne bavilo. Nebolo to len spomínanie, ale aj rozoberanie dnešnej situácie, aktualizované. Keď som sa niekedy rozhovoril, Jano ma upozornil: Dosť bolo prednášky, teraz  hovor jasne, zrozumiteľne, presvedčivo!“

 

img

 

Martin Bútora priznáva, že o novinárčine toho veľa nevedel, ale kolegovia ho naučili, a tak pôsobil dlhé roky v Echu, ktorého prvé číslo vyšlo v čase, keď Gustáv Husák v PKO hovoril k mládeži o tom, aká nezmyselná je celá železná opona a mal veľmi progresívne reči. Na titulke časopisu bol socha Stalina, ktorá kedysi stála na námestí SNP, lenže v tom čase už bola uložená v istej miestnosti v útrobách hradu, kde stála uprostred odpadkov rôzneho druhu – špaky, prezervatívy a všeličo iné, a tak titulnú stránku nazvali koniec stalinizmu.

 

Martin Bútora robil aj pre Kultúrny život, ktorý bol vyhľadávaný časopis, ale priznáva, že ECHO v roku 1968 viac zaváňalo slobodou, kde síce boli prívrženci Alexandra Dubčeka, ale zároveň ho dokázali aj kritizovať.

 

img

 

O jeho knihe by sa dalo ešte veľa hovoriť, ale lepšie bude prečítať si ju. Jána Štrassera sme sa na kameru opýtali, ako je možné z absolútneho množstva tak bohatej činnosti, akú má za sebou Martin Bútora, vybrať to najpodstatnejšie a vložiť to do knihy na 312 a pol strany.  Prezradil nám, čo ho čaká a či chystá aj piesňové texty. Martin Bútora je aj bývalý kandidát na prezidenta, a tak nás zaujímalo, či si vedel niekedy predstaviť situáciu, že na Slovensku bude prezidentkou žena. Odpovie nielen na to, ale aj si povzdychne čo im je s Janom Štrasserom veľmi ľúto.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Fakty a zaujímavosti o Slovensku v pútavých ilustráciách

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies