Opozícia podľa Baránika prekrúca návrh zmeny Ústavy SR, čoho sa politici obávajú?

NETKY.SK • 6 December 2020, 16:05 • 2 min
Opozícia podľa Baránika prekrúca návrh zmeny Ústavy SR, čoho sa politici obávajú?

BRATISLAVA - Opoziční politici prekrúcajú pozmeňujúci návrh na zmenu Ústavy SR. Povedal to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS).

slovakia

left justify in out

Kontrola 

Podľa neho sa politici boja, že by prokuratúra u nás fungovala ako v každej slušnej civilizovanej krajine sveta. On sám je za návrh, aby verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonával parlament a vláda, alebo v jej mene člen vlády.

 

img

 

Rozdielny pohľad opozície 

Poslanec Ľuboš Balaha (Smer-SD) nazval návrh návratom do 50. rokov 20. storočia, pretože štát a vláda Igora Matoviča (OĽaNO) bude môcť ovládať prokuratúru, "aby mohla likvidovať opozíciu".

"Jediné čo ten návrh robí je, že reaguje na skutočnosť, že ako súčasť reformy súdnictva vznikne Najvyšší správny súd, ktorý bude posudzovať aj disciplinárne konania prokurátorov. Tam v súlade s modelom, ako je to všade na svete, Najvyšší správny súd bude musieť reagovať aj na podnety ministra," povedal Baránik a dodal, že prokuratúra nikdy nebola nezávislý orgán a výkon trestnej politiky je vecou vlády.

 

img

 

Vyjadrenie mimoparlamentného HLAS-SD
"Uvedomte si, že ústava je základný stavebný kameň tohto štátu, z toho nemôžeme spraviť nejaký trhací kalendár. K tomuto sa jasne vyjadrila pani prezidentka, keď odmieta, aby sme prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov takto dehonestovali ústavu," reagoval poslanec Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona