Koronavírus je hrozbou aj pre snahu o bezodpadové hospodárstvo

NETKY.SK • 10 Marec 2020, 09:00 • 2 min
Koronavírus je hrozbou aj pre snahu o bezodpadové hospodárstvo

Epidémia nového koronavírusu má momentálne silný dopad na prakticky všetky odvetvia verejného života i obchodu. Týka sa to tiež zero-waste, teda snahy o obmedzovanie všetkého jednorazového.

slovakia

left justify in out

Rad obchodov začal s vyššou hrozbou koronavírusu vydávať odporúčania, aby sa ľudia nedotýkali potravín bez jednorazových rukavíc, v USA sa zase objavujú informácie o tom, že obchody odmietajú nalievať nápoje do zákazníkmi prinesených hrnčekov a dávať im tovar do vlastných vreciek.

 

Kaviarne vydali opatrenia tiež

Napríklad spoločnosti Starbucks a kanadský kaviarenský reťazec Second Cup oznámili, že dočasne ustupujú od programu znovupoužiteľných téglikov - pretože môžu potenciálne byť zdrojom prenášania vírusov a ďalších cudzorodých mikroorganizmov.

 

 

Viceprezidentka spoločnosti Starbucks Rossann Williamsová to vysvetlila v otvorenom liste takto: "Pozastavuje používanie vlastných kelímkov a znovupoužiteľných téglikov. Ale budeme ďalej pokračovať v zľave pre tých, ktorí sa dostavia s vlastným kelímkom alebo požiadajú o znovu použiteľný téglik."

 

Starbucks v Británii pre koronavírus dočasne zakázal šálky na opakované použitie

 

Kanadský Second Cup prestal s používaním vlastných téglikov 5. marca, aj táto firma tiež ale bude dodržiavať zľavu pre tých, ktorí si prinesú (ale pochopiteľne nevyužijú) vlastný téglik.

 

 

Second Cup ale bude aj naďalej využívať znovu použiteľné tégliky, pretože na ich čistenie využíva technológiu, ktorá by mala byť schopná vďaka extrémne vysokej teplote všetky mikroorganizmy bezpečne zničiť.

 

Aj ďalšia veľká severoamerická spoločnosť, ktorá zaviedla obnoviteľné kelímky už pred tromi rokmi, reťazec Bulk Barn, od nich teraz ustupuje: dočasne kvôli epidémii choroby COVID-19 tento program ukončuje a chce sa k nemu vrátiť až po odznení epidémie.

 

Pochopiteľné opatrenia

Server Trehugger sa pýta, či to nie je prehnané. Experti ale upozorňujú že nie, že v tejto situácii je to skôr pochopiteľné. Čína, v ktorej sa zatiaľ podarilo ako jedinej epidémiu zrejme skrotiť, zaviedla výrazne drastickejšie opatrenia - a patrilo k nim práve taktiež dôsledné používanie jednorazových výrobkov.

 

Zrovna tégliky sú ale možno riešiteľné jednoduchšie, než sa zdá: viac používať práve klasické znovu použiteľné hrnčeky, ktoré sa dajú veľmi ľahko čistiť a udržiavať. V Európe sa už teraz podobné programy používajú v mnohých krajinách veľmi úspešne. Napríklad celé nemecké mesto Freiburg využíva štandardizované znovu použiteľné kelímky - všetky obchody majú povinnosť ich čistiť.

 

Ďalším príkladom je spoločnosť Vessel Works, ktorá zase požičiava kaviarňam nerezové tégliky, ktoré potom vyberá a čistí ich.

Podľa expertky na Zero Waste Anne-Marie Bonneauovej sa ale tento problém tam silno neprejaví, pretože ľudia s najväčšou pravdepodobnosťou návštevy kaviarní v čase epidémie rovnako výrazne obmedzia. "Myslím, že Starbucks v tejto dobe vyprodukuje kvôli tomu oveľa menej odpadu ako za normálnych okolností."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies