Obžaloba vo veci vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa dostala už na ŠTS

NETKY.SK • 21 Október 2019, 11:55 • 2 min
Obžaloba vo veci vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa dostala už na ŠTS

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v dnešných doobedných hodinách na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu, ktorá sa vzťahuje na obvinených Mariana K. a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

slovakia

left justify in out

Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd 21. októbra obžalobu na obvinených T. Sz., M. M., A. Zs. a M. K. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a pre ďalšie trestné činy. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Jeden skutok sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z roku 2018. Druhý vraždy Petra Molnára z roku 2016.

 

img

 

"Vyšetrovací spis má viac ako 25 000 strán a desiatky príloh, medzi ktorým sú aj zaistené finančné prostriedky a cennosti. Obžaloba má 93 strán. Prokurátor navrhuje vypočuť okrem obvinených a poškodených ďalších 24 svedkov a prečítať výpovede ďalších 49 svedkov," doplnila Tökölyová.

 

img

 

V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie. Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur. Okrem Mariana K. sú obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Všetci sú vo väzbe. Zoltán A. sa dohodol s prokurátorom na vine a treste, čím si mal výrazne znížiť trest. Dohodu má ešte odobriť súd.

 

img

 

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona