Aké najbizarnejšie odpadky nachádzajú zelení aktivisti?

NETKY.SK • 25 Júl 2020, 20:15 • 2 min
Aké najbizarnejšie odpadky nachádzajú zelení aktivisti?

V oblasti ochrany životného prostredia okrem štátnych kontrolných orgánov pôsobia aj rôzni aktivisti. Nejde pritom len o najznámejšiu organizáciu na podporu ochrany prírody Greenpeace. V prvej línii v snahe pomôcť modrej planéte stoja aj rôzni aktivisti, zakladatelia ekologických zelených hliadok, alebo aj menej známi nadšenci či turisti, ktorí sa z výletov nevracajú naprázdno, ale nesú plné vrecia smetí.

slovakia

left justify in out

Patrí k nim aj slovenský pár Rastislav a Veronika Kruľovci, ktorí vytvorili projekt Waste Busters. Všade tak, kam sa idú pozrieť, zanechajú pozitívnu stopu a odnesú smeti, ktoré tam odhodili nezodpovední turisti.

 

„Ak ideme okolo odpadu, jednoducho sa zohneme a zdvihneme ho po niekom, kto si zatiaľ neuvedomuje svoje konanie,“ vysvetlili.

 

Dobrovoľníci v roku 2016 čistili región Rimavica a Rimava od smetí. Iná aktivistka, Andrea Zahurancová, zbierala odpadky v Slovenskom raji. "Tri hodiny, dvaja ľudia, jedno auto a 65 kilogramov odpadu," začala svoj opis na instagrame s tým, že neraz trávi vikendy v národnom parku. "No tentokrát trošku v inom duchu. Ten pocit po vyzbieraní naozaj stál za to, no pocity počas zbierania pozitívne ani zďaleka neboli," doplnila.

 

 

Zelená hliadka a Why Not?
Obyvateľ Bratislavy Matúš Čupka sa nemohol pozerať na odpadky v hlavnom meste a založil Zelenú hliadku. Spoločne ročne dokážu takto zlikvidovať do sto ton odpadu. Likvidujú nelegálne skládky, alebo len zbierajú odpad na jednotlivých uliciach mesta. Pred slovenskými majstrovstvami sveta v hokeji v roku 2011 takto skrášlili okolie zimného štadióna Ondreja Nepelu. Napríklad počas Dňa Zeme sa spojili a vyčistili chránenú krajinnú  oblasť Devínske jazero. Spoločnými silami z miesta odstránili štyri kubíky smetí. Čistili aj Chorvátske rameno, Čierny les či úseky lužných lesov. Z Jezuitských lesov nachádzajúcich sa medzi Karlovou Vsou a Dúbravkou vyniesli viac ako tonu odpadkov. Počas svojho fungovania už našli aj bizarné odpady, napr. nechcené svadobné šaty či strašidelné bábiky. V roku 2013 vzniklo aj občianske združenie Why Not?, ktoré hliadku zastrešuje z formálneho hľadiska. "Kým ďalšiu časť Petržalky špatí o päť vriec odpadkov menej, tak z račianskych vinohradov ubudlo 37 vriec odpadkov a množstvo ďalšieho objemného odpadu," informuje hliadka výsledok ostatného čistenia zo 7. júla 2020.

 

Kým ďalšiu časť Petržalky špatí o päť vriec odpadkov menej, tak z račianskych vinohradov ubudlo 37 vriec odpadkov a...

Uverejnil používateľ Zelená hliadka Utorok 7. júla 2020

 

Fotograf i budúci novinári
Desiatky vriec odpadu v rokoch 2008 a 2009 vyzbierali aj študenti žurnalistiky z Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku. Odpadky vybrali z Hrabovského potoka a vyčistili aj chodník smerujúci na ružomberské sídlisko Kľačno. Medzi smeťami nechýbali mixér, topánky či textil.


Slovensko obletelo aj video, ktoré natočil fotograf Patrik Paulinyi. Ten sa okrem kochania prírodou a fotenia jej krás rozhodol vydať svedectvo o znečistených slovenských miestach. Inšpirovala ho Liptovská Mara, ktorá na breh vyplavila aj množstvo PET-fliaš. Preto sa rozhodol pridať ruku k dielu a vyzbieral päť kilogramov odpadkov z okolia. Neskôr zo slovenských lesov vyzbieral viac ako 100 kilogramov odpadkov, z toho 35 kíl v Nízkych Tatrách.

 

 

Humenskí aktivisti v boji proti nelegálnym skládkam v spolupráci s mestom sa okrem užitočnej práce v oblasti ochrany životného prostredia snažili robiť aj osvetu proti záškoláctvu. "Počas mesiaca september napríklad 77-krát napomenuli a vykázali občanov, ktorí vyberali odpadky zo smetných košov," povedal náčelník mestskej polície Marián Zub s tým, že osem členov hliadky objavilo spolu 53 nepovolených skládok

 

V inom meste, v slovenskom Ríme, sa zbieraním odpadkov preslávil súčasný primátor Trnavy Peter Bročka.

Na Slovensku existujú viaceré zelené hliadky. Napríklad mesto Hlohovec ekologicky stráži DOZOR HC. Objavujú sa aj iniciatívy jednotlivcov. Nedávno Ondrej Binder zo Svätého Antona organizoval odpratávanie smetí zo znečisteného potoka v okrese Banská Štiavnica. Krajské mesto Banská Bystrica má napríklad aj aktivistu Jána Bažíka, ktorý niekoľkokrát s aktivistami pomáhal čistiť odpadky pri nákupnom centre, alebo na najväčšom sídlisku Sásová-Rudlová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies