Korčok potvrdil, že Slovensko uznáva územnú celistvosť Ukrajiny

NETKY.SK • 22 Apríl 2020, 20:47 • 2 min
Korčok potvrdil, že Slovensko uznáva územnú celistvosť Ukrajiny

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) na dnešnej videokonferencii Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné vzťahy potvrdil podporu Slovenska pre Ukrajinu. So zástupcami ďalších krajín rokovali aj o možnostiach ďalšieho rozvoja politiky Východného partnerstva a boji proti pandémii.

slovakia

left justify in out

Zameranie sa na východnú hranicu EÚ 

"Zhodnotili sme vývoj v najbližšom susedstve EÚ na východ od našich hraníc, a to aj s vzhľadom na vývoj pandémie COVID-19 a jej dôsledky, hovorili sme aj o možnostiach ďalšej pomoci a opatreniach EÚ pre krajiny Východného partnerstva," načrtol Korčok.

 

img

 

Rozvoj Ukrajiny je dôležitý

Osobitná časť diskusie bola venovaná Ukrajine. "Zdôraznil som, že Slovensko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Je tiež dôležité, aby Kyjev pokračovala v realizácií nevyhnutných reforiem," uviedol šéf slovenskej diplomacie s tým, že rozvoj a stabilita Ukrajiny sú dôležité pre ďalší rozvoj stredoeurópskeho regiónu.

 

Bojová zóna Donbass

Ministri hovorili aj o situácii na Donbase. "Aj tu stojí za zmienku obava, že pandémia môže situáciu obyvateľov tohto ťažko skúšaného regiónu ešte viac zhoršiť," povedal Korčok. Doplnil, že nedávna výmena väzňov je pozitívnym humanitárnym signálom, no ďalšie očakávania zo samitu normandského formátu sa zatiaľ nenaplnili.

 

img

 

Podpora Východného partnerstva 

Členské štáty ocenili balík pomoci Európskej komisie na boj s pandémiou a zmierňovanie jej následkov pre región Východného partnerstva. V tejto oblasti máme podľa Korčoka vo Vyšehradskej štvorke spoločný názor. Podporujeme ambicióznu a dynamickú politiku Východného partnerstva, ktorá zdôrazňuje väčšiu diferenciáciu.

 

img

 

Program diskusie 

V rámci širšieho diania bola diskusia venovaná i vývoju v Líbyi, aktivitám Turecka vo východnom Stredomorí, situácii v Afganistane a Jemene.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies