Slovensko sa stalo súčasťou regionálneho velenia špeciálnych operácií NATO

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 09:34 • 2 min
Slovensko sa stalo súčasťou regionálneho velenia špeciálnych operácií NATO

BRATISLAVA - V stredu 12. mája vzniklo v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy Regionálne velenie špeciálnych operácií (R-SOCC), pod vedením Maďarska zahŕňa aj Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ide o jednotku, ktorá má na regionálnej úrovni v rámci týchto krajín veliť špeciálnym operáciám. R-SOCC má byť veliteľstvom špeciálnych medzinárodných jednotiek rýchleho nasadenia v regióne. Podobná jednotka C-SOCC na podobnom princípe vznikla v roku 2020 a jej členmi sú Belgicko, Dánsko a Holandsko.

 

img

 

„Vzniknuté veliteľstvo zvýši schopnosť piatich zúčastnených krajín efektívne nasadiť svoje špeciálne sily a umožní každej krajine nasadiť svoje vojenské jednotky,“ uvádza sa na webe NATO. Veliteľstvo R-SOCC by malo dosiahnuť svoju plnú operačnú schopnosť do decembra 2024, aby bola od roku 2025 dostupná v rámci Síl rýchlej reakcie NATO.

 

Prečítajte si: Ivan Korčok: Vzťahy s Ukrajinou by sa mali výraznejšie premietnuť do obchodno-ekonomickej spolupráce

Veliteľstvo R-SOCC je jedným z projektov NATO, ktorý začal vznikať v roku 2019. Memorandum o porozumení a spolupráci podpísali ministri obrany Chorvátska, Maďarska, Slovenska a Slovinska v októbri 2019, Rakúsko sa pridalo v decembri 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies