Zelenskyj prirovnal škody na Ukrajine k druhej svetovej vojne. Veľkonočné prímerie bolo odmietnuté!

NETKY.SK • 22 Apríl 2022, 08:06 • 2 min
Zelenskyj prirovnal škody na Ukrajine k druhej svetovej vojne. Veľkonočné prímerie bolo odmietnuté!

KYJEV/LISABON/MARIUPOĽ – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom video príhovore k poslancom portugalského parlamentu prirovnal súčasné ničenie jeho krajiny ruskými silami k druhej svetovej vojne. Informuje o tom agentúra DPA. Ruské sily vo štvrtok dobyli 42 obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Škody, ktoré sú teraz páchané na Ukrajine, sú podobné tým, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny,“ uviedol Zelenskyj, ktorého 15-minútový prejav odvysielala televízna stanica RTP.

 

„Nebojujeme len za našu nezávislosť, ale aj za naše prežitie,“ zdôraznil. Podľa Zelenského existuje paralela medzi Ukrajinou a návratom Portugalska k demokracii v roku 1974, keď sa tam odohrala tzv. klinčeková revolúcia. Tá takmer bez krviprelievania ukončila 48 rokov diktatúry Antónia dne Oliveira Salazara a následne Marcela Caetana. „Klinčeková revolúcia, ktorá vás oslobodila od diktatúry, vám umožňuje pochopiť, ako sa cítime my,“ povedal.

 

img

 

Zelenskyj sa Lisabonu poďakoval za poskytnutú pomoc a vyzval na ďalšiu podporu, najmä dodávky ťažkých zbraní a prijatie dodatočných sankcií voči Rusku. Predseda portugalského parlamentu Augusto Santos Silva prisľúbil Ukrajine do budúcnosti intenzívnejšiu podporu. Podľa ukrajinského prezidenta bolo od začiatku ruskej invázie obsadených a zničených viac ako 1 000 ukrajinských miest a obcí.

 

„Okupanti zabíjali len pre zábavu, mučili, znásilňovali, zabíjali ľudí a strieľali na autá, v ktorých sedeli deti,“ uviedol Zelenskyj.

 

„Milióny ľudí musia utekať – to ako keby všetci Portugalci museli opustiť svoju krajinu,“ povedal Zelenskyj. DPA pripomína, že v Portugalsku žije 10,3 milióna ľudí. Od začiatku vojny utieklo z Ukrajiny do zahraničia podľa najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) približne 5 miliónov ľudí a viac ako 7,7 milióna osôb je vnútorne vysídlených.

 

 

Ruské sily vo štvrtok dobyli 42 obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olena Symonenková. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. „Stalo sa to dnes (vo štvrtok) a je možné, že ich naše jednotky zajtra dobyjú naspäť,“ dodala Symonenková.

 

 

 

Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že Rusko odmietlo návrh na prímerie počas nadchádzajúcich pravoslávnych veľkonočných sviatkov. TASR správu prevzala od agentúry DPA. „Bohužiaľ, Rusko zamietlo návrh na uzatvorenie veľkonočného prímeria. Ukazuje to, ako vážne v skutočnosti lídri tohto štátu berú kresťanskú vieru a jedny z najradostnejších a najvýznamnejších sviatkov,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom večernom príhovore.

 

Už v utorok žiadal prímerie na Ukrajine počas pravoslávnych veľkonočných sviatkov generálny tajomník OSN António Guterres. K jeho výzve sa vo štvrtok pripojil aj pápež František. Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia výzvu na veľkonočné prímerie podporil a vyzval Rusko, aby tak urobilo tiež. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij Guterresov návrh zamietol s tým, že žiadosť nie je „úprimná“ a poskytne ukrajinským bojovníkom viac času na vyzbrojenie.

 

 

Zničené ukrajinské mesto Mariupoľ napriek vyhláseniam Ruska o jeho obsadení „naďalej odoláva“, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Zelenskyj v piatok zároveň privítal novú pomoc zo strany Spojených štátov, zameranú na boj proti ofenzíve Moskvy na východe Ukrajiny. Rusko predtým uviedlo, že obliehaný Mariupoľ „oslobodilo“. V areáli oceliarní Azovstaľ v tomto prístavnom meste sa pritom stále nachádzalo niekoľko tisíc ukrajinských vojakov a tisíce civilistov. „Oslobodenie“ Mariupoľa privítal aj ruský prezident Vladimir Putin.

 

K téme: Putin nariadil zrušiť útok na oceliarne Azovstaľ

 

Zelenskyj však podľa AFP uviedol, že boje o Mariupoľ pokračujú. „Na juhu a východe našej krajiny robia okupanti všetko preto, aby mali dôvod hovoriť aspoň o nejakých víťazstvách,“ uviedol vo videoposolstve. „Môžu však len oddialiť nezvratné – čas, keď votrelci budú musieť opustiť naše územie, najmä Mariupoľ, mesto, ktoré naďalej odoláva Rusku i napriek všetkému, čo okupanti tvrdia,“ dodal.

 

Ukrajinskí predstavitelia vyzvali na okamžitý humanitárny koridor, ktorý by civilistom a zraneným vojakom umožnil opustiť areál oceliarní, pripomína AFP. „Nemajú takmer nijaké potraviny, vodu, nevyhnutné lieky,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Zelenskyj tiež obvinil Rusko, že pripravuje pôdu na referendum na upevnenie svojej nadvlády v oblastiach na východe Ukrajiny a vyzval miestnych obyvateľov, aby jednotkám Moskvy neposkytovali svoje osobné údaje. „Cieľom tohto je falšovať tzv. referendum vo vašej krajine v prípade, že z Moskvy príde nariadenie zorganizovať takúto šou,“ upozornil ukrajinský prezident. V okolí ukrajinského hlavného mesta Kyjev medzitým pokračovali v exhumácii tiel, ktoré v oblasti našli po odchode ruských jednotiek, približuje AP.

 

Možno vás zaujme: Rusko zakázalo vstup na svoje územie Harrisovej a Zuckerbergovi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona