Boh je najväčší odborník na hľadanie stratených

NETKY.SK • 23 September 2021, 7:55 • 2 min
Boh je najväčší odborník na hľadanie stratených

Pokiaľ by sa mala vyzdvihnúť len jedna jediná charakteristika Boha, hoc je ich viac ako ľudí na svete, potom by to mohla byť Jeho neprestávajúca starostlivosť o stratených.

slovakia

left justify in out

Odkedy vnikol na zem hriech a ľudstvo sa vzdialilo od počiatočného Stvoriteľovho zámeru, začal sa odvíjať kolobeh neustálych strát. Najskôr sa stratila neopísateľná blízkosť Boha s človekom, potom sa pridávalo ďalšie a ďalšie, až sa vytvorila obrovitánska hŕba. Čas beží, mení sa storočie a aj spoločnosť vyzlieka a premieňa kabáty, ale nepríjemnosť so strácaním je akosi nemenná. Kto to zastaví?

 

img

 

Sám seba
Nie je možné vystúpiť z točiaceho sa kruhu. Nie je v možnostiach jednotlivca, ba ani všetkých smrteľníkov, aby sa v kalendári napísal aspoň jediný dátum, počas ktorého by sa nič nestratilo.
Raz zmiznú veci, a to je prežiteľné. Potom sa však akoby vymažú príbehy, milovaní sú cudzí a z blízkych sú vzdialenejší než deň a noc. A najhoršie je, ak človek stratí sám seba. V prípade poslednej menovanej straty sa dá ťažko predstierať, že sa neudialo čosi strašné, veď pred sebou samým nikto neunikne ani na stotinu sekundy.

 

Prečítajte si: Sen z neba jej pomohol lepšie žiť na zemi

 

Ovce
Povznášajúca skutočnosť je v tejto záležitosti postoj Boha, ktorý prináša upokojenie a nádej, že napokon to môže dopadnúť aj inak ako zle. V Biblii sa dozvedáme o Jeho potrebe chrániť, o túžbe pomáhať a láske, ktorá prekonáva aj smrť. Taktiež je však nesmierne dôležité pripomenúť si, čo je ochotný urobiť pre tých, ktorí sa stratili. Aj Ježiš o tom neraz rozprával v príbehoch a ich posolstvo je nesmrteľné. Často sa na znázornenie človečenstva používa prirovnanie k ovciam, pričom ak my sme ovce, tak Boh je náš dobrý pastier.

 

On ako bezchybný a zhovievavý bedlivo stráži svoje stádo, veselí sa s ním a odháňa vlkov. Nanešťastie, do dokonalosti vstúpi nečakané, a z počtu sto sa jedna zblúdená ovečka stratí. Možno si myslí, že je to len hra, možno to tak nechcela. Alebo sa nazdávala, že pastier jej nedopraje a nesplní, po čom srdce túži, a tak sa zatúla. Zvyšné stádo sa drží v blízkosti dobrodinca, nemá a ani nehľadá dôvod na odchod. Ale on, ktorý má predsa zodpovednosť a predovšetkým ho vedie najčistejší cit, nemôže dopustiť, aby sa to skončilo tragicky.

 

Možno vás zaujme: Šokujúce svedectvo bývalého mafiána

 

„Počkajte ma tu. Ja sa hneď vrátim," zašepká pastier. Stádo sa nespokojne otáča, ovce by sa ho aj pokúsili odhovoriť, ale vedia, že je to zbytočné. Pridobre ho poznajú, a uvedomujú si, že ak by nešiel hľadať, zaprel by sám seba. Čo na tom, že bezpečie opustila len jedna a že by sa mohol pýšiť 99 inými, ktoré zostali na rovnakom mieste? Nie, on vstane, nechá nedokončenú prácu a kráča a kráča, až kým stratenú nenájde, nezovrie ju v náručí a neprivedie tam, kam patrí. A ona, zatúlaná nešťastnica, má konečne príležitosť netrápiť sa.

 

img

 

Áno, Boh je najlepší odborník. Hoc by sme si namýšľali, že o našej samote a stratenosti nemá potuchy, On vidí a všíma si. Naťahuje ruky, volá a beží v ústrety. Nemá radosť, keď sme bez seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona