Kontrola potvrdila vážne zlyhania v New Yorskom väzení, kde zomrel Jeffrey Epstein

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 09:30 • 2 min
Kontrola potvrdila vážne zlyhania v New Yorskom väzení, kde zomrel Jeffrey Epstein

WASHINGTON - Vážne zlyhania vo väzení v New Yorku poskytli súdenému sexuálnemu delikventovi Jeffreymu Epsteinovi príležitosť vziať si život. 13 zamestnancov väznice si nesplnilo povinnosti a vo väzení zistila kontrola "početné a vážne zlyhania".

slovakia

left justify in out

Vážne zlyhania vo väzení v New Yorku poskytli súdenému sexuálnemu delikventovi Jeffreymu Epsteinovi príležitosť vziať si život. Vyplýva to zo správy dozorného orgánu amerického ministerstva spravodlivosti. TASR informuje podľa agentúry DPA a BBC. Správa odmietla akékoľvek podozrenia, že Epsteinova smrť bola niečo iné ako samovražda. Uvádza však, že dozorcovia ho nekontrolovali, ani neprehľadali jeho celu. Podľa správy si 13 zamestnancov nesplnilo povinnosti a vo väzení zistila "početné a vážne zlyhania".

 

Epstein (66) vo väzení čakal na súdny proces pre federálne obvinenia z kupliarstva. Generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti zistil, že dozorcovia neskôr sfalšovali záznamy, aby zakryli svoje previnenia. V 120-stranovej správe sa uvádza, že napriek predchádzajúcemu pokusu o samovraždu Epsteinovi nepridelili spolubývajúceho a umožnili mu prístup k posteľnej bielizni, ktorú použil pri samovražde. V správe sa tiež uvádza, že monitorovacie kamery na chodbe pri jeho cele nefungovali, a preto neexistuje videozáznam dverí z noci, keď zomrel.

 

img

Jeffrey Epstein a jeho manželka Ghislaine Maxwell, ktorá bola tiež zapojená do jeho obchodovania s neplnoletými dievčatami.

 

Epsteina našli obeseného ráno o 6.30, pričom od 22.40 predchádzajúceho večera ho nikto nekontroloval. "Kombinácia nedbanlivosti, zlého správania a úplných zlyhaní pri výkone práce... prispela k prostrediu, v ktorom bol pravdepodobne jeden z najznámejších väzňov vo väzbe nesledovaný a sám vo svojej cele," povedal Michael Horowitz, generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti. Bývalý úspešný finančník mal kontakty na mnoho celosvetovo vplyvných a známych ľudí. Za pedofilné trestné činy si v roku 2008 na Floride odpykal 13 mesiacov väzenia. V roku 2019 ho opäť zatkli a vo väzení čakal na súdny proces pre obvinenia z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies