Vicepremiér Kmec sa stretol s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Mathiasom Cormannom

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 11:10 • 2 min
Vicepremiér Kmec sa stretol s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Mathiasom Cormannom

BRATISLAVA – Podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti Peter Kmec sa stretol s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathiasom Cormannom. Hlavnými témami stretnutia boli ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine na slovenskú ekonomiku, čerpanie eurofondov, posilnenie inovácií a udržateľný rozvoj Slovenska z ekonomického hľadiska.

slovakia

left justify in out

“Odporúčania pre ekonomické smerovanie krajiny, vychádzajúce z výsledkov najnovšieho ekonomického prieskumu OECD, sú v úzkom súlade s nastavením súčasnej slovenskej vlády,” informoval Peter Kmec generálneho tajomníka.

Slovenská ekonomika počas posledných rokov preukázala pozoruhodnú odolnosť a to aj napriek tomu, že čelila viacerým výzvam v podobe vlád Matoviča a Hegera, vojny na Ukrajine alebo zmierňovaniu vplyvu pandémie a energetických cien prostredníctvom extenzívnej fiškálnej politiky.

Slovensko súhlasí s podporou OECD pre Ukrajinu a považuje ju za dôležitý prvok pri obnove a rekonštrukcii krajiny. Zároveň chce podporiť slovenský podnikateľský sektor pri obnove ukrajinského hospodárstva a vytvoriť rámec finančnej podpory, najmä na základe nástroja EÚ pre Ukrajinu a záruk iných medzinárodných finančných inštitúcií, a tie smerovať prostredníctvom našej exportno-importnej banky.

“Obnova a povojnová rekonštrukcia Ukrajiny musia ísť ruka v ruke s realizáciou potrebných reforiem a integračnou perspektívou. Je nevyhnutné prepojiť obnovu zničenej infraštruktúry a obnovu hospodárstva s udržateľnými reformami, aby Ukrajina ako kandidátska krajina mohla napredovať na ceste integrácie,” zdôrazňuje podpredseda vlády.

V najbližších mesiacoch sa spustí spoločný projekt OECD a Plánu obnovy a odolnosti s názvom "Budovanie koherencie politík pre udržateľný rozvoj na centrálnej a regionálnej úrovni v Slovenskej republike". Výzvy, s ktorými sa Slovensko, ale aj ostatné krajiny stretávajú, totiž vyžadujú medzirezortnú spoluprácu a spoločnú víziu, ktorá sa najlepšie vyjadruje konceptom udržateľnosti.
 
“Pre Slovensko otvára tento projekt jedinečnú príležitosť na posilnenie koherencie našich politík prostredníctvom odbornej podpory a zdieľania skúseností. Máme veľké očakávania a veríme, že tento projekt prinesie pozitívne výsledky. Ako podpredseda vlády poskytnem plnú podporu jeho realizácii,” dodáva Kmec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor úradu vlády SR, Foto: Tlačový odbor úradu vlády SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies