Poznáte tri najúžasnejšie pláže pre tento rok?

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Poznáte tri najúžasnejšie pláže pre tento rok?

Že sa vám zdá hovoriť o slnečných plážach ešte priskoro? Nuž, ak chcete toto leto stráviť na najlepšej pláži sveta, pokojne začnite plánovať svoj výlet za vysnívaným kúskom raja už teraz.

slovakia

left justify in out

Ani populárny cestovateľský portál Trip Advisor na nič nečakal, a podľa hodnotení cestovateľov z celého sveta zverejnil tri najkrajšie pláže sveta. Zhodou okolností, všetky tri máme nie ať tak ďaleko - teda tu v Európe!

Treba podotknúť, že hlavnými kritériami boli v tomto prípade nedotknuteľnosť prírody a autentickosť prostredia. Ktoré tri pláže sveta teda turisti vybrali za najkrajšie?

Praia da Falesia - čarovná krajina červených útesov

Minulý rok bola na šiestej priečke, tento rok získala prvenstvo. Praia da Falesia v Portugalsku, v srdci regiónu Algarve uchváti svojimi nádhernými prírodnými scenériami, do červena sfarebnými útesmi a nad nimi tými najkrajšími západmi slnka.

Praia da Falésia je dlhá viac ako 6 kilometrov, tiahne sa od Vilamoury na východe až po Olhos de Água na západe. Piesok na pláži je nádherne jemný, biely, more je čisté a voda krištáľovo priezračná. Kúpať sa tu počas horúceho letného dňa je veľmi osviežujúce.

Približne polovicu pláže smerom k regiónu Albufeira chránia červeno a oranžovo sfarbené piesočnaté útesy s borovicami na vrchu a nádhernými kvetmi na spodku, ako sú ružové trnky a biele pieskové ľalie.

Cestovatelia chvália túto pláž za jej krásu a rozmanitosť. Oranžové skaly kontrastujúce so zelenými borovicami a tmavomodrou oblohou z nej robia jednu z najfotogenickejších pláží nielen v Portugalsku. Praia da Falésia je navyše veľmi čistá pláž, čo je jeden z dôvodov, prečo opakovane získava titul pláže ocenenej Modrou vlajkou.

Praia da Falésia je tiež ideálnym miestom na dlhú prechádzku po pláži. Je nezabudnuteľné prechádzať sa pozdĺž mora a pozorovať pritom pôsobivé skalné útvary naokolo. Môžete ísť buď na západ, smerom na Praia da Rocha Baixinha, alebo na východ, smerom na Praia do Barranco das Belharucas. Celá prechádzka po pláži z východu na západ tohto piesočnatého úseku trvá približne 2 hodiny. Pri odlive možno uvidíte niekoľko ľudí, ktorí zbierajú malé mušle, nazývané conquilhas, čo je vynikajúca tunajšia špecialita.

Praia da Falésia sa dá navštíviť počas celého roka, príjemné kúpanie je tu od apríla do novembra. V lete je to pomerne obľúbené miesto a počas dňa môže byť dosť preplnené. Večer je tu väčší pokoj. Vzhľadom na obrovskú rozlohu pláže sa tu však aj v lete vždy nájdu pokojnejšie miesta. Pláž je nádherná najmä pri východe a západe slnka. Odporúčame vám vychutnať si oba zážitky, pretože ráno vyzerá pláž úplne inak ako večer

Spiaggia dei Conigli - miesto, ktoré milujú aj korytnačky

Na druhom mieste v rebríčku najkrajších pláží podľa hodnotiteľov TripAdvisora sa umiestnila Spiaggia dei Conigli na talianskom ostrove Lampedusa. Hoci doslovný názov je pláž králikov, známa je predovšetkým tým, že tyu možno pozorovať zblízka morské korytnačky.

Tieto "sicílske Maledivy" na južnom pobreží ostrova sú skutočným zázrakom prírody. Jemný biely piesok, krištáľovo čistá voda, takmer vždy jasná modrá obloha a nedotknutá príroda okolia robia z tejto pláže podľa mnohých jednu z najkrajších pláží na svete. Fauna a flóra, ktoré obývajú toto prostredie nad vodou i pod ňou, vytvárajú veľkolepú explóziu života a farieb a nezabudnuteľný zážitok pre turistov z celého sveta. Dáme vám však radu: vyberte sa sem mimo sezóny, keď sa masy turistov postupne vytratia a pláž poskytne ešte neuveriteľnejšie scenérie!

 

A ako sa do tohto kúska raja dostať? Výhodou je, že na ostrov Lampedusa sú časté lety z akéhokoľvek mesta Talianska. Priamo k pláži sa nedá dostať autom, čaká vás asi 20-minútová prechádzka krásnou prírodou, čo robí z tohto miesta ešte autentickejší zážitok. Pláž je súčasťou chránenej environmentálnej oblasti, takže vstup na ňu je regulovaný, začína sa ráno o 8.30 h a o 19.30 h sa zatvára. 

No pozor, ak čakáte pláž s množstvom bufetov, barov, hotelov a služieb, toto miesto obíďte! Spiaggia dei Conigli ponúka iba pár občerstvení, jej bonusom nie sú moderné služby, ale nádherné, priam rozprávkové, sčasti ešte stále nedotknuté prostredie.

Je to raj pre milovníkov prírody, ale aj šnorchlovania, môžete si tu vychutnať dlhé prechádzky pozdĺž skalnatých útesov, navštívte nádhernú zátoku s jaskyňou Tabaccara.

Ak sa vyberiete na plavbu loďou okolo ostrova, získate privilegovanú vstupenku na kúpanie v najtajnejších a najvzácnejších zákutiach Lampedusy, nehovoriac o možnosti pozorovať delfíny plávajúce pri prove lode.

Po návrate na súš, stále v blízkosti pláže, ale smerom k mestu, sa oplatí navštíviť aj Archeologické múzeum, Historický archív či maják Capo Grecale. Najväčšou raritou pláže je možnosť vidieť tu karety obrovské, ako práve na toto miesto ako jedny z mála prichádzajú klásť vajíčka.

La Concha - perla uprostred mesta

Pláž La Concha v španielskom San Sebastiáne je atraktívna tým, že sa nachádza priamo v centre mesta a ponúka nádherný výhľad na záliv spolu s ostrovom Santa Clara a pohoriami Urgull a Igeldo.

Má jemný zlatistý piesok a na jej 1 350 metroch sa môžete venovať mnohým športom, ako je surfovanie, windsurfing, kanoistika, bodyboarding, volejbal a plážový futbal. V lete je uprostred zálivu La Concha nainštalovaná konštrukcia so šmykľavkami a trampolínami, ideálne miesto na skvelú zábavu.

V strede zálivu, v ktorom je pláž usadená sa nachádza ostrov Santa Clara, akýsi prírodný vlnolam, ktorý chráni pláž a prístav pred nepriaznivým počasím. Pláž La Concha lemuje pôvabná mestská promenáda s elegantnými budovami v dĺžke viac ako päť kilometrov. Oblasť, kde sa nachádza promenáda, je pešou zónou s lavičkami, ktoré pozývajú k odpočinku a vychutnávaniu krásnych pohľadov na Kantábrijské more.


Promenáda má zvláštne biele zábradlie, ktorého autorom je Juan Rafael Alday Lasarte a ktoré pokrýva celú promenádu. Odtiaľto môžete vidieť park Alderdi, námestie Plaza de Cervantes, hotel Londres e Inglaterra... Vďaka svojej elegancii a majestátnosti je jedným zo symbolov mesta. Toto miesto si vybrala aj kráľovná María Cristina ako miesto svojho odpočinku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies