Kaddáfího syna vylúčili zo zoznamu kandidátov na prezidenta

NETKY.SK • 25 November 2021, 06:04 • 2 min
Kaddáfího syna vylúčili zo zoznamu kandidátov na prezidenta

TRIPOLIS - Líbyjská volebná komisia v stredu oznámila, že zamietla kandidatúru Sajfa Isláma Kaddáfího na prezidenta vo voľbách, ktoré sa budú konať 24. decembra. Politik sa do volieb zaregistroval 14. novembra.

slovakia

left justify in out

Syna zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího hľadá Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu za údajné vojnové zločinyJe medzi 25 kandidátmi, ktorých volebná komisia zamietla. Z predbežného zoznamu ich vyradili na základe právnych dôvodov a informácií od prokuratúry, polície alebo úradu pre udeľovanie pasov a občianstva. Podľa komisie kandidáti "nesplnili nutné podmienky a neodovzdali potrebné dokumenty"V prípade Sajfa Isláma komisia poukázala na to, že paragrafy volebného zákona stanovujú, že kandidáti "nesmú byť odsúdení za hanebný zločin" a musia predložiť čistý register trestov.

 

img

 

Prezidentské voľby sú považované za kľúčové a budú ich pozorne sledovať. Pôvodne podalo prihlášku 98 kandidátov vrátane 2 žienMedzi najvýraznejšími kandidátmi je Chalífa Haftar, vojenský vodca východnej časti krajiny a niektorých oblastí juhu. O prezidentský úrad sa uchádzajú tiež dočasný líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba, ktorého vládu národnej jednoty podporuje OSN, a tiež bývalý minister vnútra Fathí BášágháVolebná komisia oznámila, že ich prihlášky do volieb sú platné.

 

Prečítajte si tiež: Syn bývalého diktátora Kaddáfího kandiduje na prezidenta. Podľa odborníkov však nemá šancu zvíťaziť

 

Prezidentské voľby sa budú konať v čase, keď sa Líbya snaží po desaťročí násilia obrátiť stránku a začať novú kapitolu. Násilie v krajine bohatej na ropu sa začalo po tom, čo počas povstania podporovaného Severoatlantickou alianciou (NATO) v roku 2011 zvrhli a zabili dlhoročného vodcu Kaddáfího. Sajf Islám, ktorého miesto pobytu držali niekoľko mesiacov v tajnosti, prekvapil oznámením, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad. Stal sa prvým výrazným kandidátom, ktorý sa prihlásil do volieb. „Nech Boh vnesie pravdu medzi nás a nech si náš ľud zvolí ctihodného,“ povedal po ohlásení kandidatúry. Jeho meno v preklade znamená meč islamu, študoval na prestížnej London School of Economics. V roku 2000, kedy nemal ani 30 rokov, plnil významné politické úlohy a participoval na obnovení vlády svojho otca.

 

img

 

Zúčastnil sa na rokovaniach, ktoré ukončili líbyjský jadrový zbrojný program. Dokonca sprostredkoval odškodnenie niektorých teroristických útokov sponzorovaných Tripolisom. Keď v roku 2008 slávnostne otvoril svoju výstavu výtvarných diel, v príhovore sa venoval podpore demokracie v arabskom svete. Súd v Tripolise ho odsúdil na smrť za zločiny spáchané počas povstania, ktoré zvrhlo jeho otca. Neskôr mu súperiaca vláda na východe Líbye udelila milosť. V júli sa po rokoch v ústraní vynoril na verejnosti a denníku The New York Times povedal, že plánuje politický návrat. V zriedkavom rozhovore uviedol, že po desaťročí chaosu chce "obnoviť stratenú jednotu" Líbye.

 

Možno vás zaujme: Bidenovi klesá popularita. Prezradil, či bude opäť kandidovať na prezidenta

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies