Kolégium Najvyššieho súdu zjednotilo stanoviská o vylúčení sudcov pre možnú zaujatosť

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 17:37 • 2 min
Kolégium Najvyššieho súdu zjednotilo stanoviská o vylúčení sudcov pre možnú zaujatosť

BRATISLAVA - Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu SR zvolané na základe žiadosti generálneho prokurátora a predsedu jedného zo senátov Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom dnešnom zasadnutí prijalo zjednocujúce stanovisko o vylúčení sudcov z prípadov pre možnú zaujatosť.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor NS SR, stanovisko obsahovo ustálilo, že sudca, ktorý sa zúčastnil na skoršom schválení dohody o vine a treste určitého obvineného, ak dohoda konštatuje aj účasť inej osoby na spáchaní dotknutej trestnej činnosti, nie je vylúčený z neskoršieho konania o obžalobe podanej proti uvedenej "inej" osobe ako obvinenému v neskôr vedenom trestnom konaní.

Zároveň kolégium riešilo otázku vylúčenia sudcu z konania a rozhodovania už v priebehu súdneho konania alebo ak o tejto otázke rozhodol súd druhého stupňa.

 

"Kolégium sa uznieslo, že opätovné rozhodovanie o vylúčení sudcu z rovnakého dôvodu vo vzťahu k tej istej okolnosti už nie je možné, a to ani v odvolacom konaní. Konkrétny dôvod vylúčenia sudcu sa rieši hneď po vznesení tomu zodpovedajúcej námietky, a to vo vzťahu k celému ďalšiemu priebehu konania až do právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej, aby sa konanie nemuselo opakovať. Ďalší prieskum dotknutej otázky je možný až v konaní na súde vyššieho stupňa, teda v dovolacom konaní," uvádza tlačový odbor NS SR. 

Z hľadiska zjednocovania neuspel podľa NS SR pri prijímaní stanoviska právny názor vyjadrený v rozhodnutí senátu najvyššieho súdu, ktorému predsedal Štefan Harabin vo veci Róbert L. a spol. v kauze takzvaných "sýkorovcov".

 

Podľa spomenutého rozhodnutia totiž sudcovia, ktorí schvaľovali dohody o vine a treste nižšie postavených členov skupiny, musia byť vylúčení z rozhodovania o ostatných pre možnú zaujatosť. Iný senát NS SR neskôr skonštatoval, že z prípadu nemusia byť vylúčení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies