Rutiny slávnych osobností: Ako si osvojiť zdravé návyky od úspešných ľudí

NETKY.SK • 19 December 2023, 17:50 • 2 min
Rutiny slávnych osobností: Ako si osvojiť zdravé návyky od úspešných ľudí

Vytvorenie konzistentnej rannej rutiny je skvelý spôsob, ako to implementovať. Ranné hodiny sú, keď máte čistý štít a ešte vás neovplyvňujú udalosti dňa. To znamená, že môžete vedomejšie vyberať akcie a rozhodovať sa, čo vám slúži.

slovakia

left justify in out

Ako čas plynie a my si začíname uvedomovať, že úspech je možno skôr praxou než náhodným šťastím a privilégiami, začíname byť čoraz viac fascinovaní tým, čo pozoruhodní ľudia bežne robia. Je zaujímavé, že ich denný rozvrh má tendenciu sa nápadne podobať. Väčšina vstáva skoro, robí svoju najdôležitejšiu prácu okamžite a potom si naplánuje oddych na neskoršie poobedie a večery, aby sa zotavili. 

Dôležitosť rutiny

Namiesto toho, aby ste sa sústredili na okamžité výsledky, je lepšie zamerať sa na vytvorenie rutiny, ktorá vám umožní časom dosiahnuť požadovanú zmenu. Aj keď robíte malé kroky, ale robíte ich každý deň, ich výhody sa časom znásobia.

Vytvorenie konzistentnej rannej rutiny je skvelý spôsob, ako to implementovať. Ranné hodiny sú, keď máte čistý štít a ešte vás neovplyvňujú udalosti dňa. To znamená, že môžete vedomejšie vyberať akcie a rozhodovať sa, čo vám slúži.

Podľa VeryWellMind medzi niektoré výhody úmyselnej rannej rutiny patria:

- Kvalitný čas pre seba pred začiatkom pracovného dňa,
- Príležitosť naštartovať svoj deň pozitívne,
- Priestor, ktorý vám umožní spracovať to, čo sa deje vo vašich vzťahoch,
- Schopnosť zámerne si naplánovať, ako strávite zvyšok dňa,
- Príležitosť uprednostniť svoje blaho a robiť pre seba veci, na ktoré neskôr možno nebudete mať čas

Čo robia úspešní ľudia ráno a aký to má vplyv na ich pohodu a ciele? Líši sa od človeka k človeku. Existuje však niekoľko bežných zvykov, ktoré sa neustále opakujú.

Steve Jobs a ranná otázka

Zosnulý Steve Jobs určite veľmi premýšľal o tom, ako trávi čas. Každé ráno jeho rutina obsahovala jeden prvok, o ktorom sa nedá vyjednávať. Postavil sa pred zrkadlo, pozrel sa do očí a spýtal sa:

"Ak by bol dnešok posledným dňom môjho života, chcel by som urobiť to, čo sa dnes chystám? Ak je odpoveď ‚nie‘ príliš veľa dní za sebou, viem, že musím niečo zmeniť."

Ráno položiť takú silnú sebareflexnú otázku mu zabránilo vybočiť z cesty. Môžete to urobiť aj ako spôsob sebareflexie.

Jack Dorsey a meditácia

Meditácia je jednou z najúčinnejších praktík na vyčistenie mysle, zmiernenie stresu a prípravu na deň, ktorý je pred nami. Výskum poukazuje na výhody, ako je lepšia koncentrácia, odolnosť a emocionálna regulácia. Jack Dorsey, spoluzakladateľ Twitteru, tieto výhody veľmi dobre pozná. Preto každé ráno o 6:15 začína hodinovou meditáciou. To mu pomáha vytvoriť čistý štít, aby sa mohol popasovať s ďalším dňom.

Ak chcete do svojho rána začleniť všímavosť, môžete začať s aplikáciami ako Headspace alebo Calm.

Rutina Jennifer Aniston

Pre Jennifer Aniston je jej rannou rutinou starostlivosť o seba: „Nezdvihnem telefón, kým nedokončím venčenie psov, kŕmenie psov, meditáciu písanie denníka, varenie kávy. Viete..., len mať pekne čistú hlavu a potom pôjdem takpovediac do sveta.“

Tim Cook a skoré vstávanie

Tim Cook, generálny riaditeľ spoločnosti Apple, vstáva skoro ráno a vstáva z postele každé ráno o 3:45. Po prebudení sa rád rovno dostane do e-mailov. Sadne si, aby si prešiel viac ako 700 e-mailov vo svojej doručenej pošte a potom o 5:00 prišiel do telocvične.

Zatiaľ čo Apple Park má plne vybavenú posilňovňu, Tim v práci netrénuje. Najradšej cvičí v súkromnej posilňovni. To ho drží mimo očí reportérov a jeho zamestnancov.

Cook cvičí 30-45 minút. Potom sa osprchuje, oblečie a zamieri do miestneho Starbucks na šálku kávy a potom okolo 8-9 hodiny ráno odíde do Apple Parku.

Výhody rutiny

Denné rutiny sú užitočné, ale možno budete potrebovať týždennú rutinu pre veci, ktoré robíte menej často, ako je nakupovanie potravín alebo cvičenie. Nastavte si jednu alebo viac rutín a môžete využívať tieto výhody:

Vaša úroveň stresu klesne. Ak máte plán, budete sa cítiť viac pod kontrolou. Urobíte veľa rozhodnutí vopred a môžete sa zamerať na to, aby ste urobili dobré rozhodnutia pre tie, ktoré zostávajú.

Budete lepšie spať. Udržiavanie konzistentného plánu spánku je prvým krokom k lepšie odpočívať. Dobrý spánok vám môže poskytnúť psychickú podporu. Ak máte problémy so zaspávaním, rutina pred spaním vám môže pomôcť.  

‌Budete sa tešiť lepšiemu zdraviu. Plánovanie jedla uľahčuje dodržiavanie zdravej výživy, ale to znamená, že si vyhradíte čas na nákupy a prípravu jedla. Podobne môžete použiť rutinu na zvýšenie fyzickej aktivity alebo na včasné užívanie liekov. Zdravšie telo znamená zdravšiu myseľ.

Budete šťastnejší. Ak máte rozvrh, môžete si na hru pripraviť čas. Áno, aj dospelí potrebujú čas na hranie. Či už ide o čítanie, hranie videohier alebo sledovanie vtákov pri kŕmidle, prestoje sú dobré pre vaše duševné zdravie. Bez plánu môžete prísť na koniec dňa bez toho, aby ste strávili čas zábavou.

Zdroje:

https://rize.io/blog/morning-routines-of-successful-people

https://theactorsplace.org/6-self-care-routines-famous-actors-swear-by/

https://www.dailyo.in/lifestyle/morning-routine-successful-people-35538

https://www.webmd.com/mental-health/psychological-benefits-of-routine

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: blog.trello.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies