Príznaky: Chrípku a COVID-19 je zložité rozoznať

NETKY.SK • 7 Október 2020, 17:33 • 2 min
Príznaky: Chrípku a COVID-19 je zložité rozoznať

BRATISLAVA - Rozoznať príznaky chrípky a ochorenia COVID-19 obvykle nie je pre bežného človeka možné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V tlačovej správe o tom v súvislosti s nadchádzajúcou chrípkovou sezónou upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

 

„Hoci chrípku a COVID-19 spôsobujú rôzne vírusy, príznaky oboch ochorení sú z veľkej časti podobné: horúčka nad 38 stupňov, suchý, dráždivý kašeľ (pri COVID-19 aj sťažené dýchanie), celková únava, slabosť. Z ďalších niekedy nádcha, bolesť v krku. Do istej miery odlišné príznaky sú bolesť hlavy, kĺbov a svalov (pri chrípke výrazné, pri COVID-19 prítomné niekedy),” uvádza ÚVZ SR.

Pokiaľ ide o príznaky ako hnačky, bolesť brucha alebo zvracanie, podľa hygienikov sa pri chrípke nevyskytujú, pri COVID-19 niekedy, podobne ako strata čuchu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa World Health Organization (@who),

 

„Definitívnu odpoveď, či má človek chrípku alebo COVID-19, môže dať len laboratórne vyšetrenie odobratej klinickej vzorky od pacienta,” zdôrazňuje ÚVZ SR. Upozorňuje pritom, že naraz je možné ochorieť na obe ochorenia.

 

„Pri ochorení jedným vírusom sa dokonca zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia ďalším infekčným ochorením, či už vírusovým alebo bakteriálnym. Oslabený organizmus je totiž náchylnejší na ďalšie infekcie. Súbežný priebeh chrípky a COVIDu-19 môže významne zhoršiť váš zdravotný stav,” uvádza ÚVZ SR.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa World Health Organization (@who),


Hygienici tiež pripomínajú, že zatiaľ čo účinná vakcína proti ochoreniu COVID-19 sa očakáva v roku 2021, očkovanie proti chrípke dostupné je. Takéto očkovanie odporúčajú predovšetkým rizikovým skupinám, teda seniorom, osobám s chronickými ochoreniami, osobám s oslabenou imunitou a tehotným ženám.

 

„Rovnako ho odporúčame osobám s vyšším rizikom nákazy alebo šírenia ochorenia pri práci, ako sú zdravotnícki pracovníci či zamestnanci zariadení sociálnej služby,” dodal ÚVZ SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies