Koaličné nálety už zabili v Sýrii 865 osôb vrátane 50 civilistov

NETKY.SK • 12 November 2014, 12:49 • 2 min
Koaličné nálety už zabili v Sýrii 865 osôb vrátane 50 civilistov

BEJRÚT - Nálety koalície pod vedením Spojených štátov zabili v Sýrii už 865 ľudí vrátane 50 civilistov. V stredu o tom informovala Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv so sídlom v Británii.

slovakia

left justify in out

Od začiatku leteckej operácie koncom septembra organizácia eviduje zabitie 746 bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ), proti ktorej je celá operácia zameraná. O život prišlo aj 68 členov Frontu an-Nusra, ktorý je pobočkou al-Kájdy v Sýrii. Koaličné nálety zasiahli ciele v provinciách Halab, Dajr az-Zaur, Hasaká, Rakká a Idlíb.

 

Islamský štát už obsadil rozsiahle časti Iraku a Sýrie, kde vyhlásil islamský kalifát. Na obsadených územiach sunnitskí povstalci terorizujú najmä obyvateľstvo, ktoré patrí k inému etniku či náboženskej skupine. Americká armáda začala bombardovať pozície IŠ v Iraku 8. augusta. K operácii sa postupne pridali niektoré európske štáty, Kanada aj Austrália. V septembri USA a niektoré arabské krajiny odštartovali letecké operácie proti sunnitským islamistom aj v susednej Sýrii na základe Článku 51 Charty OSN, ktorý hovorí o práve na sebaobranu v prípade hrozby ozbrojeného útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies