Koalícia bez Hlasu je takmer nemožná: Pellegrini sa musí rozhodnúť medzi PS a Smerom

NETKY.SK • 1 Október 2023, 16:15 • 2 min
Koalícia bez Hlasu je takmer nemožná: Pellegrini sa musí rozhodnúť medzi PS a Smerom

Zostavenie koalície nebude možné bez podpory Hlasu SD, Petra Pellegriniho, ktorý vo voľbách získal 14,70 percenta. So silným mandátom bude strana rozhodovať o budúcej vláde.

slovakia

left justify in out

Včera sa na Slovensku uskutočnili predčasné parlamentné voľby, ktoré vyhrala strana Roberta Fica - Smer SSD so ziskom 22,94 percenta hlasov. 

 

Fico predbehol Progresívne Slovensko

 

Výsledok prekvapil po sobotňajších exit polloch agentúr Median a Focus, ktoré predpovedali jasné víťazstvo Progresívneho Slovenska, ktoré malo získať 23,5 percenta hlasov.

Od začiatku sčítavania však voľbám dominoval Smer, pričom strana už tradične dominovala hlavne v menších mestách a obciach, zatiaľ čo Bratislava a Košice sa zafarbili na modro.

Vo výsledku prekvapila strana Aliancia, ktorá sa tesne do parlamentu nedostala.

 

 

 

Boj kapitána Danka

 

Dominovala však regiónom Rimavská Sobota a Komárno, kde má silné zastúpenie maďarská menšina. Do parlamentu dostala aj strana kapitána Andreja Danka SNS, ktorá získala 5,62 percenta. Tieto voľby boli aj skúškou pre predsedu, keďže na volebnej noci zaznelo od funkcionárov strany, že ak sa SNS do parlamentu opäť nedostane, bude predseda vymenený. Danko  odmietol poskytovať rozhovory médiám, až kým nebolo isté, že strana získa stoličky v parlamente.

Druhé miesto si napokon získala strana Progresívne Slovensko, ktorá dosiahla 17,96 percenta a je tak druhou najsilnejšou stranou v novej národnej rade. Zostavenie koalície nebude možné bez podpory Hlasu SD, Petra Pellegriniho, ktorý vo voľbách získal 14,70 percenta. So silným mandátom bude strana rozhodovať o budúcej vláde. 

 

 

Ideologicky má hlas bližšie k Smeru ale predseda Pellegrini bol vo svojich vyjadreniach zatiaľ strohý a nenačrtol s kým do koalície chce ísť.
Šéf Hlasu Peter Pellegrini povedal, že s Robertom Ficom ešte nekomunikoval a hneď po voľbách mu však na tlačovej konferencii pogratuloval k víťazstvu.

 

Kauza, ktorá pomohla

 

Súčasťou nového parlamentu bude aj koalícia, o ktorej do poslednej chvíle nebolo isté, či sa do parlamentu dostane. Kvórum pre koalície je totiž vyššie ako pre strany a koalícia OĽANO musela získať minimálne sedem percent. V konečnom výsledku však získala 8,89 percenta, čo jej dáva pravdepodobne opozičný mandát.

Do parlamentu sa po ôsmich rokoch dostali Kresťanskí demokrati, ktorí prekvapili mandátom 6,82 percenta. Kauza predsedu Milana Majerského, kedy vo vysielaní TV Markíza nazval LGBT kominutu "pliagov" a prirovnal ju ku korupcii. Hnutiu paradoxne týmto prehlásením kauza prospela.

Po sčítaní väčšiny hlasov sa pri novinárskych otázkach jemne naklonil viac spolupráci so Smerom, ako s Progresívnym Slovenskom."Poznám veľa dobrých starostov so Smeru ale žiadneho z PS".

Jasne sa nepriklonil žiadnej strane, no povedal, že pri vstupe do koalície sa hnutie nevzdá etických otázok. Rázne odmietol registrované partnerstvá.

 

"Budeme bojovať ďalej"

 

Do parlamentu si sedačky zabezpečilo aj hnutie Richarda Sulíka, Sloboda a Solisarita (SaS), ktoré získalo 6,32 percenta.

Pred bránami zostalo stáť hnutie Republika, ktoré veľmi tesne do parlamentu neprešlo. Šancu na zvolenie nemali ani  demokrati, ktorí skončili pod čiarou so ziskom 2,93 percenta. 

"Budeme bojovať ďalej," povedal s úsmevom Eduard Heger.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: volbysr.sk; foto: profimedia, volbysr.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies