Kyselica bude pred výborom vysvetľovať svoje pôsobenie vo Vojenskom spravodajstve

NETKY.SK • 16 September 2020, 18:09 • 2 min
Kyselica bude pred výborom vysvetľovať svoje pôsobenie vo Vojenskom spravodajstve

BRATISLAVA – Bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra a exšéf tímu Gorila Lukáš Kyselica (OĽANO) bude pred výborom vysvetľovať svoje pôsobenie vo Vojenskom spravodajstve.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR SR) je naplánované na štvrtok. Členovia výboru budú Kyselicovi klásť otázky týkajúce sa jeho činnosti vo Vojenskom spravodajstve (VS) počas predvolebnej kampane v tohtoročných parlamentných voľbách. Informoval o tom člen výboru Tomáš Valášek (Za ľudí).

 

Výbor preverí porušenie zákona

Valášek sa bude pýtať Kyselicu, čo presne robil počas kampane pre vojenských tajných, ale aj to, či bol v tom čase profesionálnym vojakom. "Kandidatúra profesionálneho vojaka by bola porušením zákona o službe profesionálnych vojakov," uviedol Valášek. 

 

img

 

Ak bol totiž Kyselica v tajnej službe evidovaný ako profesionálny vojak, tak porušil zákon, pretože vojaci majú zakázané sa politicky angažovať. Na politických mítingoch sa môžu zúčastňovať výlučne iba ako diváci.

 

Valášek bude taktiež požadovať odpovede na otázky, čo plánuje nové vedenie VS urobiť pre to, aby sa podobné "ohýbanie demokratického procesu neudialo v budúcnosti".

 

Po kritike odišiel do NR SR

Po zverejnení informácie, že Kyselica pôsobil súčasne v spravodajstve a zároveň kandidoval za hnutie Obyčajných ľudí sa spustila vlna kritiky na jeho osobu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda vymenovala do funkcie nových štátnych tajomníkov

 

Nelichotivé vyjadrenia sa pritom nevalili iba od opozičných poslancov, nevôľu vyjadrili aj viacerí koaličný zákonodarci. Koncom júla sa na vlastnú žiadosť rozhodol Kyselica opustiť stoličku štátneho tajomníka na ministerstve vnútra a vrátil sa do poslaneckej lavice.

 

Nie vždy ide o porušenie zákona

Ministerstvo obrany v tom istom čase zareagovalo na tieto skutočnosti vyhlásením, že vo všeobecnosti má spolupráca s Vojenským spravodajstvom rôzne formy.

 

img

 

Nie vo všetkých prípadoch by sa účasť na politickej kampani klasifikovala ako nezákonná. Rezort tvrdil, že nie vždy sa dá jasne odpovedať, či takéto osoby môžu alebo nemôžu realizovať politické aktivity a vždy sa posudzujú konkrétne prípady.

 

Prečítajte si viac: Vláda dnes bude rokovať o odvolávaní Kyselicu či o podmienkach pri nástupe žiakov do škôl

 

Zákon totiž zakazuje vykonávať politickú činnosť iba profesionálnym vojakom a keďže do dnešného dňa nie je známe, či Kyselica pôsobil v ozbrojených silách ako profesionálny vojak, momentálne sa nedá posúdiť či a do akej miery zákon porušil.

 

Rezort obrany ho môže zbaviť mlčanlivosti

Dôvodom je, že ministerstvo obrany sa odvoláva na zákon o utajovaných skutočnostiach a zatiaľ Kyselicu nezbavil mlčanlivosti.

 

V tejto kauze najviac rezonujú podozrenia o tom, akým spôsobom mohol Kyselica zneužiť utajované informácie z prostredia Vojenského spravodajstva na v prospech hnutia OĽANO alebo v prospech vojenských tajných pod vedením už bývalého šéfa VS generála Jána Balciara.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies