LOH 2020: Japonsko sa prezentovalo dojímavým úvodným ceremoniálom. Na štadióne sa ukázalo všetkých 200 výprav

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 13:43 • 2 min
LOH 2020: Japonsko sa prezentovalo dojímavým úvodným ceremoniálom. Na štadióne sa ukázalo všetkých 200 výprav

Tohoročný otvárací olympijský ceremoniál bol veľmi oklieštený. Chýbali na ňom diváci a choreografie v programe. Japonci urobili v rámci možností všetko, čo mohli.

slovakia

left justify in out

Pred začiatkom ceremoniálu si organizátori pripravili krátke video, ktoré nás prenieslo do roku 2013, kedy sa rozhodlo, že olympijské hry bude organizovať japonské Tokio. Krátkym strihom pripomenuli aj pandémiu koronavírusu a prázdne ulice svojho hlavného mesta. V Tokiu bude totiž počas hier platiť výnimočný stav. Po videu nasledovalo odpočítvanie, ktoré ukončili veľkolepým ohňostrojom.

 

 

Na ploche sa objavilo niekoľko japonských športovcov v bielom oblečení. Každý prezentoval iný druh športu (beh, veslovani, jazda na bicykli). Na scéne sa objavila grafika s červenými čiarami, ktoré sa spájajú a rozťahujú – symbol vpylvu koronavírusu pre celý svet. 

 

Objavuje sa ďalšia menšia choreogrfia. Je to znak toho, že táto olympiáda bude veľmi špecifická. Japonsko sa stáva prvou krajinou v čase koronavírusu, ktorá sa odhodlala uskutočniť takto veľké podujatie. 

 

Svetlo sa zameralo na tribúny pre významných hostí. Ako prví prišli predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach a japonský cisár Naruhito.

 

img

 

Na plochu štadiónu prinášajú športovci japonskú vlajku. Sú mezi nimi bývalé i súčasné hviezdy  krajiny vychádzajúceho Slnka. Vlajku niesla aj záchranárka, ktorá počas ťažkého obdobia koronakrízy bojovalo za životy všetkých Japoncov. 

 

Vlajka Japonska bola vztýčená počas hymny, ktorá je najstaršou na svete (vznik v 10. stor.). Nasledovala minúta ticha pre tých, ktorí prišli o životy počas koronakrízy. Moderátor na štadióne ju pomenoval ako spomienku na všetkých, ktorí si už túto olympiádu nemôžu užiť. Nastúpila ďalšia choreografia, ktorá prezentovala rezbárstvo. 

 

img

 

Nasledovalo vyobrazenie piatich olympijských kruhov ako najväčšieho a najsilnejšieho symbolu hier. 

 

img

 

Program pokračoval vyhlásením ocenenia "olympijského vavrínu" (presný slovenský preklad neexistuje) pre profesora Yunusa za úspechy v oblasti kultúry, rozvoja a školstva. Okrem iného si aj praje, aby na svete neboli bohatí ľudia a všetci sa mali dobre. Ocenenie sa udialo len virtuálnou cestou.  

 

img

 

Nasleduje slávnostné predstavovanie krajín. Ako prvé prichádza Grécko a za ním výprava utečencov. Celkovo sa na olympiáde predstaví 200 krajín. Výpravy prichádzali na štadión podľa japonskej abecedy, preto ako tretí išiel Island. Posledné išlo Japonsko ako usporiadateľská krajina.

 

img

 

Írsko spravilo krásne gesto, keď sa celá výprava uklonila organizátorom a až potom pokračovala s vlajkou ďalej. 

 

Počas úvodného ceremoniálu sa na štadióne vo výpravách krajín nenachádzajú žiadni bežci. Ich disciplíny sa začínajú neskôr a z hľadiska opatrení sa v dejisku olympiády ešte nenachádzajú. 

 

Rusi sa predstavili pod vlajkou ruského olympijského výberu. Počas odovzdávania medailí sa nebude v Tokiu hrať ani ruská hymna, ale Čajkovskij. Dôvodom je odhalený doping, v ktorom bolo zapojených veľa ruských športovcov. 

 

Slovenská výprava prišla na štadión ako 96. v poradí. Slovensko získalo v histórii 29 olympijských medailí, z toho 9 zlatých. Za vlajkonosičmi bolo aj 6 členov výpravy. 

 

Slovenskú vlajku na úvodnom ceremoniáli ponesú premiérovo dvaja olympionici

 

LOH 2020: Dvaja Slováci z kempu v Japonsku sú v karanténe pre možný blízky kontakt s nakazenou osobou z lietadla

 

 

 

 


 

 


 

 
 

 

 

 


 

 


 
 
 

 


 
 

 



 
 

 


 

 

 
 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies