Knihy roka 2023 – tipy na najkrajšie vianočné darčeky

NETKY.SK • 22 November 2023, 20:00 • 2 min
Knihy roka 2023 – tipy na najkrajšie vianočné darčeky

Jedna z vecí, ktorá sa na Vianociach už celé desaťročiach nemení sú – knižky! Patria k najkrajším sviatkom roka a pod vianočný stromček neodmysliteľne a sú stále obľúbeným darčekom, ktorým nič nepokazíte.

slovakia

left justify in out

Nielen preto, že sú zdrojom múdrosti a vedomostí, ale jednoducho preto, že pri čítaní pociťujeme radosť, ako pri žiadnej inej činnosti! Pamätáte si ešte na to vzrušenie z detstva, keď ste sa skryli pod perinou s napínavým príbehom, ktorý ste „museli“ dočítať stoj čo stoj do konca, napriek prísnym pohľadom rodičov?

Ako ste sa nevedeli dočkať, kedy už prídete domov a zbavení všetkých povinností sa budete môcť ponoriť do ďalšej kapitoly? Ako ste sa prechádzali medzi regálmi v kníhkupectve a pociťovali to zvláštne vábenie začítať sa, nechať sa vtiahnuť práve týmto príbehom, uloviť svoj knižný poklad a vziať si ho čo najrýchlejšie domov?

Práve radosť je tým darom a devízou, ktorú v súvislosti s knižkami zdôrazňujú na konci roka knihomili pod značkou Martinus. Aj tento rok ponúkajú svoj výber naj kníh za rok 2023, ktorý vás možno inšpiruje k tomu obdarovať niekoho pod stromčekom krásnou knihou a s ňou kusom radosti.

Mariana Leky – Čo okom nevidíš, vyd. Ikar
V dedinke Westerwald žije stará žena Selma, ktorá dokáže predpovedať smrť. Zakaždým, keď sa jej v sne zjaví africká antilopa okapia, niekto v dedine zomrie. Nie je však isté, kto to bude, a tak sú obyvatelia Westerwaldu ustavične v strehu. Možno je to ich posledná príležitosť nájsť odvahu a vysloviť zamlčané alebo nasledovať svoje srdce bez ohľadu na prekážky. Viac ako o smrti je to však strhujúce rozprávanie o láske a strate, ktoré formujú človeka, a o odvahe hľadať svoje miesto vo svete...

Lana Bastašić – Chyť zajaca, vyd. BRAK

Kľukatý road trip do minulosti jedného priateľstva a štátu, čo prestali existovať. Sára, ktorá už dvanásť rokov žije mimo Balkánu, sa vracia do rodnej Bosny, aby s Lejlou podnikla cestu do Viedne. Majú sa tam stretnúť s Lejliným bratom, ktorý na začiatku vojny v 90. rokoch bez stopy zmizol. Román Chyť zajaca získala v roku 2020 Cenu Európskej únie za literatúru. Kniha vyšla v dvadsiatich jazykoch.

Anthony Doerr – Mesto v oblakoch, vyd. Ikar

Jednotlivé osudy oddelené priestorom i časom nečakane spojí fantastické rozprávanie o strastiplnom putovaní do vysnívaného mesta v oblakoch, kde nikto netrpí núdzou, príbeh o nezlomnej vôli, ktorý sám je predobrazom všetkých nasledujúcich príbehov. Anthony Doerr podobne ako v predchádzajúcom diele Svetlo, ktoré nevidíme rozpráva o nádeji a hlbokom medziľudskom pute.

Sarah Winmanová – Zátišie, vyd. Tatran

Je vojna, na vzdialené talianske kopce dopadajú nemecké bomby a anglická učiteľka umenia Evelyn Skinnerová pomáha miestnym pamiatkarom lokalizovať majstrovské diela z kostolov a múzeí. Pri tejto misii sa zoznámi s mladým britským vojakom Ulyssesom Temperom. Napriek štyridsaťročnému vekovému rozdielu je to pre oboch nezabudnuteľné stretnutie, naplnené rozhovormi o úlohe umenia v živote a o kráse ako protipóle ľudského utrpenia. Román je vyznaním lásky Florencii, klenotu talianskeho umenia, jej nespočetným umeleckým dielam, a zároveň mapuje rozmanité podoby ľudskej lásky.

Arnold Schwarzenegger – Buďte užitoční

Zoznámte sa so siedmimi zásadami, ktoré vám pomôžu naplniť skutočný účel vášho života. Arnold Schwarzenegger ich všetky vyvodil z vlastnej životnej cesty plnej neustálej inovácie a mimoriadnych úspechov – dostupné sú však úplne každému. Najslávnejší kulturista na svete. Najlepšie platená filmová hviezda. Líder štátu so šiestou najväčšou ekonomikou na svete. Fakt, že ide o tú istú osobu, znie ako vtip, ale vtip to zďaleka nie je.

Elena Lacková, Milena Hübschmannová – Narodila som sa pod šťastnou hviezdou, vyd. BRAK

Elena Lacková ako jedna z prvých začala hovoriť o rómskom holokauste a utrpení Rómov počas druhej svetovej vojny. Už v roku 1949 napísala a so svojimi blízkymi z rómskej osady vo Veľkom Šariši naštudovala divadelnú hru Horiaci cigánsky tábor, s ktorou obišli takmer celé Československo a mali viac ako sto repríz. Lacková o utrpení Rómov počas druhej svetovej vojny začala hovoriť a písať o niekoľko desaťročí skôr, ako sa o tejto téme začalo verejne hovoriť v Európe. Bola to jedinečná rozprávačka s obrovským citom pre príbeh, ale aj pre detail. Ide o unikátne literárne dielo, ku ktorému len veľmi ťažko hľadať v rómskej literatúre prirovnanie.

Julie Smith – Prečo mi to nikto nepovedal?, vyd. Ikar

Ak zažívate ťažké obdobie, alebo si neviete dať rady so spracovaním niektorých emócií, klinická psychologička Julie Smith vám touto knihou môže zmeniť život. Vďaka nej zistíte, prečo sa cítite tak, ako sa cítite, a poradí vám, čo sa s tým dá robiť.

Ed Yong – Ohromný svet, vyd. Tatran

Vedeli ste, že niektoré chrobáky priťahuje oheň, korytnačky sa dokážu orientovať podľa magnetického poľa Zeme, niektoré ryby plnia rieky elektrickými impulzmi a že dokonca aj podaktorí ľudia ovládajú sonar podobne ako netopiere?  V Ohromnom svete nám autor a oceňovaný vedecký novinár, držiteľ Pulitzerovej ceny Ed Yong cez zmysly živočíchov odhaľuje skryté ríše okolo nás. 

Ďuro Balogh, Peter Gärtner – Deň radosti, vyd. Monokel

S touto knihou zažijete viac než len deň radosti. Lasica a Satinský ožívajú ako komiksové postavičky už druhýkrát. Spoznajte „zložitú situáciu“ čias, v ktorých sa zrodili hry Náš priateľ René, Deň radosti, ako aj legendárne hudobné albumy, pri ktorých k značke L + S pribudlo písmenko F. Originálny dôkaz, že aj tie najzložitejšie časy sa dajú zvládnuť s humorom.

Charles Dickens – Vianočná koleda, vyd. Tatran

Najslávnejší vianočný príbeh s krásnymi ilustráciami Lisy Aisato. Novela Vianočná koleda vyšla po prvý raz 19. decembra 1843. Prvé vydanie sa vypredalo v priebehu niekoľkých dní a Londýnčania hodiny stáli v nekonečných radoch, len aby si ju mohli vypočuť v podaní samotného Charlesa Dickensa. Čitatelia prijali nevšedný príbeh s nadšením a dodnes sa hovorí, že táto kniha vo viktoriánskej spoločnosti nanovo prebudila záujem o vianočné tradície vrátane koledovania a posielania sviatočných pozdravov. Vianočná koleda inšpirovala vznik mnohých divadelných hier a animovaných i hraných filmov a neprestajne oslovuje malých aj veľkých čitateľov na celom svete.


Tereza Vostradovská – Hravouka, vyd. Stonožka

Úžasná encyklopédia zázrakov prírody. myška žijúca v podzemnej nore je rozprávačkou, ktorá zároveň skúma les, sad aj rybník. Obkresľuje tvary kôstok, ochutnáva mrkvu, uvažuje, podľa čoho možno rozdeliť plody na ovocie a zeleninu, skúma vek stromov podľa letokruhov, loví chrobáky a lisuje rastliny. Doma si všetko starostlivo zapíše do zošita a poradí ti, ako si môžeš urobiť herbár či vytvoriť záhradné jazierko. Hravé a náučné rozprávanie o myške, ktorú záujem o prírodu priviedol k napísaniu vlastnej knihy.

Greg Jenner – My sme história, vyd. Albatros

Od budíka po toaletu, neuveriteľná história vecí, ktoré denne používame. Táto kniha ťa chce ťa rozosmiať a chce ťa previesť tvojím bežným dňom a ukázať, že všetky každodenné nudné somarinky majú v skutočnosti úžasnú históriu, ktorá siaha stovky, ba dokonca tisíce rokov dozadu. Začneme budíkom, ktorý ťa ráno vytiahne z postele, prejdeme k umývaniu a obliekaniu, cestovaniu do školy, vymoženostiam v domácnosti, jedlám a nápojom, k domácim miláčikom, s ktorými sa hráš, zábavným aktivitám a skončíme späť v tvojej peknej, útulnej posteli. Ideš do toho?

Cecilia Heikkilä - Najkrajšie miesto, vyd. Stonožka

Nádherne ilustrovaná kniha švédskej autorky, grafičky a ilustrátorky Cecilie Heikkilä prináša príbeh o túžbe po vlastnom mieste vo svete, o hľadaní nedotknutého kúska prírody aj o láske medzi starým otcom a vnukom.

Sabine Bohlmann - O malom sedmospáčovi, ktorý nevedel zaspať, vyd. Verbarium

V lese žije zvieratko, ktorému sa hovorí plch. Nikto v lese nevyspáva tak dlho ako on. Ibaže jedného dňa, práve keď nastane čas zimného spánku, jeden drobček – Sedmospáčik nie a nie zatvoriť očká. Je čulý a čerstvý ako rybička. Ako je možné, že všetci hneď zadriemu, len jemu sa nedarí? Ešte šťastie, že má okolo seba kamarátov, ktorí mu vždy poradia. Tentoraz však ani ich finty nefungujú, kým... Príbeh na dobrú noc pre všetkých drobčekov, ktorí nemôžu zaspať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies