Slováci obchádzajú kontroly pri vstupe do krajiny! Navzájom sa informujú o hraničných priechodoch, kde na nich nestriehne polícia

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 18:12 • 2 min
Slováci obchádzajú kontroly pri vstupe do krajiny! Navzájom sa informujú o hraničných priechodoch, kde na nich nestriehne polícia

BRATISLAVA – Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) varuje pred obchádzaním pravidiel pri prekračovaní hraníc.

slovakia

left justify in out

Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. „Ak to na Slovensku myslíme s kontrolou hraníc vážne, musíme nastaviť taký režim, aby to nefungovalo ako v súčasnosti. Mnohí ľudia si totiž dnes dávajú navzájom telefonicky vedieť, na ktorých hraniciach sa kontroluje a na ktorých nie,“ konštatoval Klus. 

 

Zaočkovaným plynú výhody

Dodal, že vzhľadom na riziká delta variantu koronavírusu je podobné správanie nezodpovedné a neprípustné. „Prosím vás, nerobte to, v záujme vášho zdravia a zdravia vašich blízkych,“ zdôraznil štátny tajomník.

Klus odporúča očkovanie všetkým, ktorí sa chcú vyhnúť karanténe a testovaniu. Zaočkovaní ľudia sa totiž podľa návrhu Ústredného krízového štábu môžu vyhnúť domácej karanténe a testovaniu.

 

 

„Zo semaforu, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne prechádzame do individuálneho systému. Ten nebude rozlišovať, odkiaľ človek prichádza, ale či je človek prichádzajúci na Slovensko zaočkovaný (oboma dávkami) alebo nie je zaočkovaný,“ konštatoval Klus.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo obrany prisľúbilo pomoc s kontrolou na hraniciach

 

Bezplatné testovanie pre pendlerov
Štátny tajomník tvrdí, že aj takto chcú motivovať tých, ktorí s očkovaním váhajú. Odvoláva sa na na dôkazy o tom, že zaočkovaní sú menšími prenášačmi koronavírusu a ich priebeh ochorenia je mierny a menej nebezpečný ako v prípade nezaočkovaných.

 

„Ak by sa teda aj niekto zaočkovaný nakazil v zahraničí a prišiel by späť na Slovensko, tak okrem toho, že je u neho oveľa menšia pravdepodobnosť prenosu na ďalšiu osobu, tak klinické následky, vrátane hospitalizácie, sú oveľa menej komplikované,“ povedal Klus.

Klus sa dotkol aj problematiky pendlerov, teda občanov, ktorí žijú v prihraničných oblastiach. Uviedol, že pri tejto skupine ľudí si vie predstaviť jej pravidelné bezplatné testovanie tak, ako tomu bolo v predchádzajúcom období.

 

„S tým súvisí aj diskusia o dostupnejšom RT-PCR testovaní pre občanov, keďže antigénovému testovaniu do istej miery zrejme ‚odzvonilo',“ uzavrel štátny tajomník.
 

Mohlo by vás zaujímať: Od budúceho týždňa sa pripravte na kontroly na hraniciach. Ak nesplníte túto podmienku, domov sa nedostanete!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona