Klimatická kríza ohrozuje chmeľové pivo: V budúcnosti sa jeho chuť môže meniť

NETKY.SK • 18 Október 2023, 13:52 • 2 min
Klimatická kríza ohrozuje chmeľové pivo: V budúcnosti sa jeho chuť môže meniť

Podľa výskumníkov to bude ešte horšie. Výnosy chmeľu by sa mohli do roku 2050 znížiť až o 18 percent a jeho obsah alfa-kyseliny - ktoré robia pivo horkým - by sa mohli znížiť až o 31 percent kvôli teplejším a suchším podmienkam, uvádza štúdia zverejnená v utorok v časopise Nature Communications.

slovakia

left justify in out

Chmeľ v hlavných európskych krajinách produkujúcich pivo, ako sú Nemecko, Česká republika a Slovinsko, dozrievajú skôr a produkujú menej od roku 1994, zistili vedci. A, možno ešte alarmujúcejšie pre milovníkov IPA na celom svete, začínajú strácať kritickú horkú zložku.

 

Klimatická zmena ovplyvní chuť piva

 

Podľa výskumníkov to bude ešte horšie. Výnosy chmeľu by sa mohli do roku 2050 znížiť až o 18 percent a jeho obsah alfa-kyseliny - ktoré robia pivo horkým - by sa mohli znížiť až o 31 percent kvôli teplejším a suchším podmienkam, uvádza štúdia zverejnená v utorok v časopise Nature Communications.

Tieto zistenia pribúdajú k rastúcemu zoznamu vecí, ktoré ohrozuje klimatická kríza a na ktoré si ľudia často zvykli, povedal Miroslav Trnka, spoluautor štúdie a výskumník na Global Change Research Institute.

"Jedným z vedľajších motívov tejto štúdie bolo ukázať, ako klimatická zmena môže byť dôležitá aj pre tých, ktorí si myslia, že to nezohráva žiadnu úlohu," povedal Trnka CNN.

"Skutočne vidíme zmeny, ktoré ovplyvňujú veci, ktoré si vážime, ako je chuť piva. Klimatická zmena naozaj môže mať na ňu vplyv, alebo aspoň vplyv na suroviny nevyhnutné pre výrobu."

Výroba piva existuje už aspoň od roku 3100 pred n. l., poznamenáva štúdia. Teraz sú však ohrozené základné zložky dnešného piva - voda, jačmeň, kvasinky a chmeľ - vplyvom globálneho otepľovania.

 

Hrozí zánik chmeľu

 

"Klimatickou zmenou, ktorá ovplyvňuje obrovské množstvo poľnohospodárskych plodín, nie som prekvapený," povedal Douglass Miller, vedúci prednášajúci v odbore riadenie potravín a nápojov na Cornell University, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

"Chmeľ je tiež náročná rastlina a môže dôjsť ku uhynutiu plodín," poznamenal Miller, čo by mohlo viesť k tomu, že pivovary budú pracovať s odlišnými chuťovými profilmi z iných druhov chmeľu.

Výskumníci použili údaje o počasí a klimatické modely na analýzu toho, ako boli a budú európske chmele ovplyvnené klimatickou zmenou medzi rokmi 1970 a 2050 za predpokladu úbytku zrážok a zvýšenia teploty.

Podľa štúdie už horúce teploty posunuli začiatok rastu chmeľového obdobia o 13 dní od roku 1970 do roku 2018. Rast nových výhonkov z chmeľovej rastliny obvykle nastáva počas jari, ale od roku 1995 zistili výskumníci, že sa v analyzovaných oblastiach začína skôr než v predchádzajúcich rokoch.

Toto skoré nástupné obdobie spôsobuje skorú úrodu, čo by mohlo značiť problémy pre pestovateľov chmeľu pri plánovaní žatvy a spracovateľských operácií.

V nedávnych rokoch preferuje podľa štúdie viac spotrebiteľov vône a chute piva, ktoré vyžadujú chmeľ vyššej kvality. Keďže tieto odrody chmeľu sú pestované len v menších oblastiach, výskumníci tvrdia, že sú ešte viac ohrozené extrémnymi horúčavami a suchami spôsobenými klimatickou zmenou.

 

Poholy chmeľových polí

 

"Pestovatelia chmeľu menili polohy chmeľových polí v reakcii na zmeny teploty a zrážok a je pravdepodobné, že to bude pokračovať," povedalMark Sorrells, profesor na School of Integrative Plant Science na Cornell University, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

A hoci aktuálne môžu byť remeselné pivá s aromatickými odrodami chmeľu populárne, preference spotrebiteľov sa môžu meniť, keď sa pestovatelia budú prispôsobovať," dodal Sorrells.

Hoci sa táto štúdia sústredila len na hlavné európske krajiny pestujúce chmeľ - ktoré zaberajú takmer 90 percent celkovej plochy aromatických chmeľových polí na kontinente - Trnka uviedol, že to je aj reprezentatívne pre to, čo by sa mohlo diať v oblastiach produkcie piva v USA, ako je Pacifický severozápad, kde sa rekordne horúce vlny vyskytujú častejšie ako obvykle.

"Čelia podobným problémom ako európske krajiny, možno s trochu odlišným načasovaním a frekvenciou, ale klimatická zmena ovplyvňuje obidve oblasti veľmi podobným spôsobom," povedalTrnka.

Pivo zostáva jedným z najviac konzumovaných nápojov na svete. Aj v budúcnosti si ľudia nájdu spôsoby, ako ho variť, uviedol Trnka - ale chuť by mohla byť iná.

 

Preklad článku CNN

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: edition.cnn.com, foto: zahrada.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies