Európska prokuratúra hlási prvé úspechy

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 06:07 • 2 min
Európska prokuratúra hlási prvé úspechy

BRUSEL/LUXEMBURG – Európska prokuratúra (EPPO) v stredu uviedla, že za prvý rok svojej činnosti prijala vyše 4000 trestných oznámení a spustila viac ako 900 vyšetrovaní, v súvislosti s ktorými boli zmrazené podozrivé financie v celkovej výške 259 miliónov eur. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

slovakia

left justify in out

EPPO so sídlom v Luxemburgu začala svoju činnosť 1. júna 2021 ako nová nezávislá inštitúcia zodpovedá za vyšetrovanie a stíhanie zločinov proti finančným záujmom EÚ. Do jej kompetencie patria napríklad podvody s DPH so škodou nad 10 miliónov eur, pranie špinavých peňazí či korupčné praktiky. Za prvý rok svojej činnosti prijala celkovo 4 006 trestných oznámení1 921 pochádzalo od vnútroštátnych orgánov, 1 841 od súkromného sektoru, 231 od inštitúcií, orgánov, organizácií a agentúr EÚ a 13 bolo zaregistrovaných „ex officio“ delegovanými európskymi prokurátormi.

 

img

 

Spolupráca medzi zúčastnenými členskými štátmi a EPPO už viedla aj k prvým odsúdeniam v niektorých cezhraničných prípadoch súvisiacich s podvodmi s DPH. Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová skonštatovala, že už po roku sa ukazuje, že Európska prokuratúra zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane verejných peňazí. „Prvé výsledky by mali povzbudiť zostávajúce členské štáty EÚ, aby sa k tomuto úsiliu pripojili čo najskôr,“ odkázala Jourová.

 

img

 

Na posilnenej spolupráci, na ktorej je založená Európska prokuratúra, sa v súčasnosti zúčastňuje 22 členských štátov 27-členného eurobloku. Európska prokuratúra vo svojej tlačovej správe upozornila, že organizované zločinecké skupiny sú schopné spôsobiť obrovské škody len podvodmi s DPH, pravdepodobne medzi 30 a 60 miliardami eur ročne. „Ide o peniaze, ktoré mali byť buď zaplatené do rozpočtov členských štátov, alebo im boli jednoducho ukradnuté,“ uvádza sa v správe EPPO.

 

Možno vás zaujme: Manfred Weber bol zvolený za predsedu EPP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies