KĽDR sfalšovala populárnu juhokórejskú stránku, aby kradla osobné údaje

NETKY.SK • 14 Jún 2023, 11:30 • 2 min
KĽDR sfalšovala populárnu juhokórejskú stránku, aby kradla osobné údaje

SOUL - Severná Kórea vytvorila falošnú verziu najväčšieho juhokórejského internetového portálu Naver. Cieľom sofistikovaného phishingového útoku bolo zbieranie osobných údajov juhokórejských občanov.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea vytvorila falošnú verziu najväčšieho juhokórejského internetového portálu Naver. Cieľom sofistikovaného phishingového útoku bolo zbieranie osobných údajov juhokórejských občanov. Oznámila to v stredu Juhokórejská Národná spravodajská služba (NIS), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

 

Naver je jednou z najväčších technologických spoločností v Južnej Kórey. Jej nespočetné množstvo služieb, ktoré zahŕňajú napríklad Google mapy či chatovacie fóra, používajú denne mnohí Kórejčania. Podľa NIS vytvoril Pchjongjang phishingovú webovú stránku, ktorá je replikou hlavnej stránky portálu naver.com. Cieľom phishingovej verzie naverportal.com bolo získať prihlasovacie údaje Kórejčanov do služby Naver, čím by Pchjongjang získal prístup k cenným osobným údajom, uvádza NIS. "Keďže metódy hackerských útokov Severnej Kórey proti našim ľudom sa stávajú sofistikovanejšími, žiadame ľudí, aby boli zvlášť obozretní," uviedla NIS vo vyhlásení a prijala preto opatrenia na zablokovanie phishingových stránok. Južná Kórea zároveň v stredu oznámila, že v rámci reakcie na kybernetické aktivity KĽDR posilní spoluprácu so spoločnosťou Mandiant. Ide o americkú spoločnosť zaoberajúcu sa kybernetickou bezpečnosťou, ktorá je pridružené ku Googlu.

 

img

juhokórejský web Naver

 

"Severná Kórea podniká po celom svete kybernetické útoky vo všetkých smeroch. Ide napríklad o krádeže kryptomien a hackovanie citlivých informácií," uviedol rezort vo vyhlásení. Tieto aktivity Pchjongjangu spôsobujú podľa Soulu škody nielen jednotlivcov alebo firmám, ale sú tiež hrozbou pre "celosvetový IT ekosystém ako celok". Podľa Južnej Kórey, Japonska a Spojených štátov ukradla KĽDR vlani kryptomeny v hodnote až 1,7 miliardy dolárov. Aj svoje programy na vývoj zbraní Pchjongjang podľa nich čiastočne podporuje zbieraním informácií prostredníctvom "zlomyseľných kybernetických aktivít".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies