Lesy SR sú taktiež proti výstavbe v okolí Morského oka

NETKY.SK • 17 Február 2020, 18:50 • 2 min
Lesy SR sú taktiež proti výstavbe v okolí Morského oka

REMETSKÉ HÁMRE - Lesy SR v žiadnom prípade neuvažujú nad zmenou charakteru územia neprimeranou výstavbou, vyjadril sa hovorca štátneho podniku Pavel Machava.

slovakia

left justify in out

Problém 

Vec sa má totiž tak, že zníženie stupňa ochrany národnej prírodnej rezervácie Morské oko v rámci navrhovaného vyhlásenia prírodnej rezervácie Vihorlatský prales má viesť k umožneniu developerských aktivít. 

 

img

 

Cieľ developera 

"Naším cieľom je regulovanou infraštruktúrou - toalety, odpadkové koše, údržba náučného chodníka - zabrániť živelnému znečisťovaniu okolia a tak vytvoriť návštevníkom príjemné prostredie na rekreáciu," uviedol Machava s tým, že zmenou stupňa ochrany nedôjde k zníženiu ochrany prírody, ani k výstavbe nových objektov.

 

Len zlé pochopenie? 

Neumožňuje to ani samotný znížený, štvrtý stupeň ochrany prírody. Ako doplnil, zmena stupňa ochrany dovolí lepšiu starostlivosť o územie a existujúce stavby a tiež zvýšenie bezpečnosti a komfortu pre turistov. "Problémom starostlivosti o tieto objekty je skutočnosť, že s ich údržbou potrebujeme výnimky od príslušného orgánu ochrany prírody, ktorých vydanie nezriedka trvá aj niekoľko rokov," poukázal na komplikácie, ktoré údržba národnej kultúrnej pamiatky prináša.

 

img

 

Dva tábory

Voči návrhu envirorezortu vyhlásiť prírodnú rezerváciu Vihorlatský prales, ktorého súčasťou je zmena stupňa ochrany NPR Morské oko z piateho na štvrtý stupeň, sa postavilo Lesoochranárske združenie VLK. Na podpísanie hromadnej pripomienky k medzirezortnému pripomienkovému konaniu, ktoré sa uskutoční v utorok 18. februára, vyzýva na sociálnej sieti. Envirorezort tvrdí, že novú výstavbu pri Morskom oku zakazuje zákon aj pravidlá UNESCO.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona