Rastislav Remeta zdôraznil, že prokurátor nemôže byť revolucionár, ak nemá dôkazy

NETKY.SK • 20 November 2020, 16:41 • 2 min
Rastislav Remeta zdôraznil, že prokurátor nemôže byť revolucionár, ak nemá dôkazy

Rastislav Remeta je ďalší z ašpirantov na kandida na funkciu Generálneho prokurátora. Pôsobil aj v etickej komisii Generálnej prokuratúry, neskôr prešiel na okresnú prokuratúru do Banskej Bystrice.

slovakia

left justify in out

Podpredseda parlamentu sa ho pýtal aj na to, prečo odišiel do Banskej Bystrice a nie z celej prokuratúry, keď cítil nespokojnosť a prerastanie polície do rozhodovacích procesov prokuratúry. Šeliga sa opýtal aj na pohľad Remetu na etiku na Generálnej prokuratúre.

 

Etická komisia môže podľa neho postupovať len v rámci svojich kompetencií a v súlade s ústavou. Teda etická komisia „môže posudzovať len ustálené skutkové skutočnosti, nemôže vykonávať dokazovanie“. Remeta to vysvetlil s tým, že formou vyhlásenia sa ako komisia ozvali po tom, keď sa začali medializovať možné korupčné činnosti prokurátorov.

 

 

„Ostro sme odsúdili ich správanie,“ povedal s tým, že konštatovali, že väčšina prokurátorov je však čistá a plní si svedomito svoje povinnosti a žijú príkladne. „Situácia pokračovala ďalej a 7. júla tohto roku už etická komisia zaujala stanovisko v prípade doktora Trnku,“ vysvetlil.

 

Dodal, že predtým komisia ako prvá rozhodla, že skutok už obsahuje znaky porušenia etického kódexu, ktorým sa musia riadiť prokurátori. „Zakladá aj disciplinárnu zodpovednosť,“ dodal s tým, že aj voči D. T., pre komunikáciu s M.K. už spomenutý prokurátor D.T. prišiel aj o miesto prokurátora.

 

Môže sa však podľa neho stať, že etická komisia bude prvá, ktorá všeobecne vysloví nejaký záver. „Preto z hľadiska právomocí etickej komisie sme postupovali tak, ako nám umožňoval zákon,“ dodal s dôvetkom, že nebolo vtedy možné vykonávať dokazovanie.

 

Uvažuje sa aj o prínose cudzieho externého prvku, či orgánov štátu, ktorý by vyhodnocoval etické kédexy rôznych orgánov štátu „a koordinoval etické otázky“. „Súdy, polícia a prokuratúra sú v hlbokom rozklade,“ odpovedal na otázku podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu, že v akom stave sa nachádza slovenská justícia.

 

 

Podľa Šeligu ide o rozklad systému, nie len zlyhanie jednotlivcov, preto sa pýtal na etickú oblasť. Remeta sa nazdáva, že väčšina prokurátorov si dôsledne plní svoje povinnosti, ale čoho sme dnes svedkami, to ho oprávňuje, nazdáva sa, zotrvať na presvedčení, že ide o individuálne zlyhania jednotlivcov.

 

„Nateraz nemám poznatky o tom, aby takéto závažné pochybenia“ boli aj na nižších pozíciách prokuratúry. Myslí si, že teda ide len o vysoko postavených predstaviteľov, ktorí urobili takéto závažné problémy.

 

Je presvedčený, že bežný prokurátor sa musí správať zdržanlivo a zákonne a nevyjadrovať sa k veciam, ktoré nie sú skončené. „Jednoducho, prokurátor v právoplatne neskončenej veci musí veľmi vážiť slová,“ zdôraznil.

 

„V rámci samosprávnych orgánov, ale aj etickej komisie sme toho svedkami,“ dodal s tým, že ašpiruje práve aj preto na kandidáta na šéfa prokurátorov, aby pomohol mnohé veci zmeniť k lepšiemu. Zdôraznil tiež, že v prokuratúre nie je možné vyvolať revolúciu, prokurátor nemôže ani štrajkovať.

 

Dodal, že prokurátor nemôže byť revolucionár, ak nedisponuje dôkazmi, nemôže robiť revolúciu na prokuratúre na základe medializovaných informácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona