Julian Assange - práskač, špión, udavač alebo hľadač pravdy? (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 23 Február 2024, 11:45 • 2 min
Julian Assange - práskač, špión, udavač alebo hľadač pravdy? (komentár Iva Samsona)

V týchto dňoch opäť vrcholí v Británii proces o vydanie austrálskeho novinára a „hackera“ Juliana Assangea do USA. Sláva tohto človeka bola šírená médiami od roku 2010, teraz si naňho však už málokto spomenie.

slovakia

left justify in out

Assange sa stal povestným ako zakladateľ internetového portálu WikiLeaks, v ktorom zverejnili tajné informácie o amerických vojenských a informačných aktivitách v Afganistane a v Iraku. Aj malému Slovensku sa v stovkách tisíc informácií ušlo nejaké to miesto, pretože WikiLeaks zverejnil aj tajné správy z veľvyslanectva USA v Bratislave.

Keď na Assangea USA v roku 2010 vydali zatykač, prichýlilo ho v roku 2012 ako „politického azylanta“ veľvyslanectvo juhoamerického Ekvádoru v Londýne, kde strávil sedem rokov. Ambasády sú územím krajiny, ktoré tam hosťujú. Takže Američania nemali možnosť na územie suverénneho štátu vniknúť a milého Assangea eskortovať pred súdy v USA, kde mu za dnes už hrozí takmer 20 obvinení a väzenie v dĺžke absurdných 175 rokov. Ale my tu nie sme od toho, aby sme hodnotili americkú justíciu. Sú aj politici (napr. bývalá neúspešná kandidátka na prezidentku Sarah Palinová), ktorá preňho požadovala tresť smrti a volala po tom, že „by mal byť stíhaný ako teroristi z Al-Kajdy". S trestom smrti je to však v USA problém, navyše v procese s politickým pozadím, („federál“ a jednotlivé štáty majú na trest smrti rôzne názory) takže išlo len o zbožné želanie.

 

Ako Julian Assange trpel

Na ekvádorskej ambasáde ho chovali sedem rokov, hoci o jeho vydanie žiadalo aj Švédsko za obvinenie z niekoľkých znásilnení v tejto severskej krajine, ale Assange tvrdil, že k sexu so žalujúcimi ženami došlo s ich súhlasom. Z ekvádorskeho veľvyslanectva, kde údajne zažíval psychické útrapy ho vyhostili a dovolili britskej polícii vyvliecť ho von. Medzi ekvádorskou vládou a Assangeom vzniklo napätie napriek tomu, že mu v roku udelili ekvádorské občianstvo. Po viacerých sporoch s ekvádorskými orgánmi mu táto juhoamerická krajina zrušila azyl s odôvodnením, že „opakovane porušuje medzinárodné dohody a denné protokoly“. Počas svojho útrpného pobytu v tejto inštitúcii so svojou advokátkou, ktorá ho navštevovala, stačil splodiť dve deti.

Koniec pohodlného azylu

Po jeho vyhostení z veľvyslanectva ho zatkla britská polícia a umiestnila ho do stráženého (nie domáceho) väzenia, kde opäť „trpel“, takže ďalšie deti tam vraj nevyprodukoval, bolo to väzenie, nie útulok. Našlo sa však niekoľko desiatok britských psychiatrov, ktorí vo vydanej petícii tvrdia, že je vystavený psychologickému týraniu a „jeho zdravotný stav je veľmi vážny“. Aj keď britská vláda súhlasila s jeho vydaním do USA, súdy jej rozhodnutie zablokovali.

O jeho vydaní do USA rozhoduje momentálne britská justícia, ale Assange má za sebou silných advokátov aj značnú podporu v celom svete (vrátane niektorých slovenských mimovládnych organizácií a „aktivistov“, ktorí podali podnet na britské veľvyslanectvo v Bratislave, ale tá odmietla stretnúť sa so zástupcami autorov asi päťtisícovej petície). Jeho právnička tvrdila, že ho zatkli na základe žiadosti Spojených štátov. Na tom nič nemení skutočnosť, že ruky preč od neho dala aj vláda jeho rodnej krajiny – Austrálie.

Britský súd už v januári 2021 rozhodol, že Assange nebude vydaný do USA, kde čelí obvineniam z porušenia špionážneho zákona a sprisahania s cieľom nabúrať sa do vládnych počítačov. Rozhodnutie súdu v Londýne však Assangeovi umožnilo odvolať sa na britskom najvyššom súde voči rozhodnutiu vlády vydať ho do USA, keďže Švédsko medzitým od obvinení za znásilnenia upustilo.

 

Deň X pre Juliana Assangea

Opätovný súd, ktorý má rozhodnúť o jeho vydaní, sa začal prvými konaniami 20. a 21. februára 2024. Viditeľne zostarnutý Assange je vydaný na milosť a nemilosť Kráľovského súdneho dvora v Londýne, ale jeho prípad už prestal zaujímať médiá, tie si našli iné témy, čo sa týka aj politikov. Annalena Baerbocková, ministerka zahraničných vecí Nemecka, ktorá sa ho kedysi ohnivo zastávala a požadovala jeho „okamžité prepustenie“, sa teraz vyjadrila, že „spolková vláda nevidí nijaký dôvod, aby pochybovala o právoplatnom rozhodnutí britskej justície.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Sky News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies