Kiska podpísal asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a EÚ

NETKY.SK • 16 Október 2014, 13:45 • 2 min
Kiska podpísal asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a EÚ

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes podpísal asociačné dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskou republikou. Slovensko sa tak zaradilo medzi prvé členské krajiny, ktoré dohody ratifikovali, informovala kancelária hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Asociačná dohoda sa zameriava na politické pridruženie, ako aj na voľný obchod s EÚ. Práve rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil predchádzajúci ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k februárovému úteku Janukovyča do Ruska. Asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou schválil európsky a ukrajinský parlament v polovici septembra. Súčasťou dohody je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu. Ustanovenia, týkajúce sa vzájomného obchodu, mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložili na 31. decembra 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies