Kirgizsko stoplo ťažbu uránu

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 07:47 • 2 min
Kirgizsko stoplo ťažbu uránu

BIŠKEK - Napriek tomu, že Kirgizsko nedávno vydalo kanadskej spoločnosti Azarga Uranium povolenie na ťažbu uránu v krajine, teraz odhlasovali úplný zákaz.

slovakia

left justify in out

Kirgizská vláda sa pre tento radikálny krok rozhodla i napriek tomu, že sa vystavila riziku platby odškodného pre investorov, s ktorými sa pred tým na povolení súvisiacom s ťažbou dohodla. Došlo k tomu z dôvodu mnohých protestov, ku ktorým tu došlo.

 

img

 

Táto stredoázijská krajina nie je v rámci ťažby uránu žiadnou veľmocou, má však jednu nečinnú uránovú prevádzku. Viaceré svetové mocnosti sa tu preto rozhodli preskúmať zásoby. Tomu je však teraz koniec. Okrem ťažby bude totiž zakázaný aj podobný prieskum.

 

img

 

"Parlament pristúpil k historickému rozhodnutiu. Ťažba uránu bude zakázaná," povedal predseda kirgizského parlamentu Dastan Džumabekov v zákonodarnom zbore po štvrtkovom hlasovaní. Vláda sa teraz bude naplno venovať práci na príslušných zákonoch, ktoré so zákazom súvisia. Do nich by sa mala zakotviť jediná výnimka, a to spracovávanie odpadu v hlušinách zo sovietskeho obdobia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies