Kerry nečakane zavítal do Somálska ako prvý minister zahraničných vecí USA

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 12:37 • 2 min
Kerry nečakane zavítal do Somálska ako prvý minister zahraničných vecí USA

MOGADIŠO - Minister zahraničných vecí USA John Kerry dnes pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Somálska, aby prejavil solidaritu miestnej vláde, ktorá sa snaží potlačiť aktivity islamistických militantov napojených na teroristickú sieť al-Káida a ukončiť desaťročia trvajúci konflikt v tejto africkej krajine.

slovakia

left justify in out

Kerry je prvým ministrom zahraničných vecí USA, ktorý zavítal do Somálska, kde sa stretne s jeho prezidentom Hasanom Šajchom Muhammadom, regionálnymi vodcami a zástupcami občianskej spoločnosti. Miesto týchto stretnutí z bezpečnostných dôvodov nie je známe.

 

Ako uviedla hovorkyňa amerického rezortu zahraničných vecí Marie Harfová, cieľom Kerryho cesty je podporiť súčasnú somálsku vládu a pokojný prechod krajiny k demokracii. Kerry by mal v Mogadiše rokovať aj o reformách a rozvojových programoch somálskej vlády. So zástupcami občianskej spoločnosti chce diskutovať o význame aktívneho mimovládneho sektora. Okrem toho sa jednotkám Africkej únie poďakuje za ich rolu pri stabilizácii Somálska.

 

Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu poskytuje Somálsku pomoc pri profesionalizácii armády, prechode krajiny k demokracii a jej ekonomickom rozvoji, informovala agentúra AP. Ak bude transformácia úspešná a dôjde k stabilizácii situácie, Washington pripúšťa, že ešte do konca Obamovho mandátu by v Somálsku mohlo začať pracovať veľvyslanectvo USA.

Somálsko je takmer dva a pol desaťročia bez skutočne funkčnej vlády s celoštátnou pôsobnosťou. Po tom, ako bol v roku 1991 zosadený diktátor Siad Barré, v Somálsku opäť vypukla anarchia, keď sa víťazné klany nedokázali dohodnúť, kto bude Barrého nástupcom. Boje o moc zasiahli aj Mogadišo.

 

V dôsledku tohto konfliktu, ako aj sucha a hladomoru, OSN a USA do krajiny vyslali v roku 1992 mierové sily. Americké jednotky opustili Somálsko o dva roky neskôr - okrem iného aj po ponížení spojenom s neúspechom misie, keď somálski povstalci zostrelili dve americké helikoptéry a telá amerických vojakov vláčili ulicami Mogadiša.

 

Šéf americkej diplomacie pricestoval do Mogadiša z Kene, ktorej jednotky sa v Somálsku podieľajú na misii proti islamistickým milíciám aš-Šabáb. V reakcii na to však islamistické milície v Keni podnikli sériu teroristických útokov - naposledy začiatkom apríla spáchali masaker na univerzite v kenskom meste Garissa, pri ktorom zahynulo 148 ľudí. Spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr sa začali zameriavať na kresťanov. Dráma trvala zhruba 15 hodín a skončila sa smrťou útočníkov.

 

Kerry sa z Afriky tento týždeň presunie do Saudskej Arábie a následne do Francúzska, kde bude rokovať o bezpečnostných otázkach v oblasti Blízkeho východu. V stredu a vo štvrtok bude v Rijáde rokovať so saudskoarabskými lídrami o regionálnej bezpečnosti. Koalícia pod velením Saudskej Arábie uskutočňuje v Jemene leteckú ofenzívu proti Iránom podporovaným bojovníkom šiitského povstaleckého hnutia húsíov.

 

V Paríži sa Kerry stretne s ministrami zahraničných vecí členských krajín Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies