KDH: Študentov čaká finančne ťažší akademický rok

NETKY.SK • 16 September 2013, 14:47 • 2 min
KDH: Študentov čaká finančne ťažší akademický rok

BRATISLAVA – Študentov vysokých škôl čaká podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka finančne ťažší akademický rok. Ako upozornil v rozhovore pre agentúru SITA, cez prázdniny si totiž menej z nich mohlo privyrobiť na brigáde.

slovakia

left justify in out

„Svedčia o tom viaceré publikované údaje, podľa ktorých sa počet ponúk práce na dohodu, vhodných aj pre mladých ľudí bez praxe, v júli a auguste prepadol o 15 percent oproti predchádzajúcemu roku,“ povedal Moravčík, podľa ktorého tak študenti idú do školy s tenšími peňaženkami. „Žiaľ, pokles nákladov na život študentov sa neočakáva. Zasiahne to najmä študentov z chudobnejších rodín. Nie všetci rodičia sú totiž schopní financovať svojim deťom náklady na dopravu, internát, knihy, stravu či šaty. Mnohí študenti sú odkázaní na brigády a najmä cez leto sa snažia zarobiť si na akademický rok,“ konštatoval.

Hlavnú zodpovednosť za zhoršenie životnej úrovne mladých ľudí má podľa Moravčíka vládna strana Smer-SD. „Pokles možností privyrobiť si cez brigádu je totiž zjavný od zvýšenia odvodov z dohôd, ktoré schválila súčasná vláda. Oslobodenie študentských brigád od vysokých odvodov do úrovne 155 eur cez prázdniny nezafungovalo, pretože to je možné len do 20 hodín týždenne a prázdninové brigády často vyžadujú väčší rozsah pracovného času,“ zdôraznil. Ak vláde nie je ľahostajné zhoršenie životnej úrovne študentov, tak by mala podľa neho hľadať nástroj, ako im pomôcť zvládnuť ťažší rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies