KDH chce prilepšiť školám úspešným v maturite či Testovaní 9

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 11:58 • 2 min
KDH chce prilepšiť školám úspešným v maturite či Testovaní 9

BRATISLAVA - Školy s vynikajúcimi výsledkami v celoštátnych objektívnych meraniach ako je externá maturita či Testovanie 9 by mohli dostávať viac peňazí od štátu.

slovakia

left justify in out

Takúto zmenu v zákone o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení navrhujú poslanci za KDH Martin Fronc, Monika Gibalová a Pavol Abrhan. Kresťanskí demokrati v návrhu presadzujú, aby úspešné školy dostávali zvýšený normatív o 10 percent na školu. "Návrh zákona bude motivovať časť škôl (napríklad gymnázia), aby sa viac orientovali na kvalitu a prijímali na štúdium študentov, ktorí majú predpoklady dosahovať dobré študijné výsledky," odôvodňuje trojica poslancov z KDH.


Čo konkrétne znamená pojem "vynikajúce výsledky v celoštátnych objektívnych meraniach", poslanci v návrhu nedefinujú. Kritéria a podmienky pridelenia peňazí pre školy má podľa opozičných zákonodarcov určiť ministerstvo školstva všeobecne záväzným predpisom.


Poslanci za KDH predpokladajú, že ročne by si zmena financovania škôl vyžiadala o jeden milión eur viac oproti terajšiemu stavu. „Tieto prostriedky na zvýšené financovanie kvality je možné vyčleniť v rámci predmetného zákona z rezervy na dohodovacie konanie pri normatívnom financovaní. Návrh zákona bude motivovať školy k zvýšeniu kvality ich práce a zlepší vedomostnú úroveň žiakov a študentov,“ argumentujú kresťanskí demokrati.
Parlament a bude návrhom zaoberať na májovej schôdzi. V minulosti už KDH s identickou novelou v národnej rade neuspelo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies