Katastrofická predpoveď: Počet povodní sa do roku 2030 môže takmer strojnásobiť

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 18:38 • 2 min
Katastrofická predpoveď: Počet povodní sa do roku 2030 môže takmer strojnásobiť

LONDÝN - Počet ľudí postihnutých povodňami sa môže v nasledujúcich 15 rokov celosvetovo takmer strojnásobiť. Hlavnými faktormi sú pritom klimatické zmeny a rast populácie, vyplýva z analýzy Inštitútu svetových zdrojov (WRI), ktorý dnes citovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

V Británii by sa každoročne mohlo ocitnúť v ohrození týmto prírodným živlom približne 76.000 ľudí, ak sa neprijmú patričné opatrenia. Výška každoročných škôd by sa pritom mohla vyšplhať na milión eur, píše sa v štúdii. Globálne je záplavami ohrozovaných zhruba 20 miliónov obyvateľov.

 

Podľa WRI ide o prvú analýzu zahŕňajúcu údaje z celého sveta ohľadom súčasných i budúcich rizík vyplývajúcich z riečnych povodní. Podľa nového zhodnotenia bude povodňami celosvetovo ohrozených približne 50 miliónov ľudí, s ročnými nákladmi pre svetovú ekonomiku zhruba 300 miliárd eur.

 

Podľa Svetovej banky má táto štúdia slúžiť pre vlády jednotlivých krajín ako pomôcka na vypracovanie preventívnych stratégií. Červený kríž tvrdí, že takmer polovica prírodných katastrof bola vlani spôsobená povodňami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies