Slovenská vinohradnícka oblasť Tokaj má nové odrody hrozna

NETKY.SK • 8 Marec 2023, 11:00 • 2 min
Slovenská vinohradnícka oblasť Tokaj má nové odrody hrozna

BRATISLAVA - Slovenská vinohradnícka oblasť Tokaj má nové odrody hrozna, a to Kabar, Kövérszölö a Zéta. Tým sa na Slovensku vyprodukuje viac exkluzívneho putňového vína. Uviedla to tom Jana Záchenská z Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR.

slovakia

left justify in out

Priblížila, že Slovenská vinohradnícka oblasť Tokaj patrí k najvzácnejším vinohradníckym oblastiam, do ktorej územne patrí len sedem obcí na juhovýchode Slovenska – Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Čerhov, Černochov, Bara, Slovenské Nové Mesto a Viničky. Vinohradnícka oblasť Tokaj je charakteristická prírodne sladkými (putňovými) vínami, na výrobu ktorých sú nevyhnutné botrytické hrozienka – cibéby. Keďže základné odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý pestované vo vinohradníckej oblasti Tokaj prinášajú hospodársky významnú úrodu cibéb len sporadicky v najpriaznivejších rokoch, boli vyšľachtené nové odrody Kabar, Kövérszölö a Zéta, prinášajúce zvýšenú produkciu cibéb a tým aj stabilnú produkciu putňových vín.

 

img

 

"Kvalita a vlastnosti vinárskych výrobkov, ktoré špecifikácia vinohradníckej oblasti Tokaj obsahuje, sú ovplyvnené osobitným zemepisným prostredím s jemu vlastnými prírodnými a ľudskými faktormi. Vďaka nim je víno vyprodukované v tejto oblasti cennou komoditou v celosvetovom meradle. Novovyšľachtené odrody pomôžu vinárom vypestovať a vyprodukovať každoročne väčšie množstvo putňových vín, ktoré sú cenené nielen u nás, ale aj v zahraničí, a tak dokážu do väčšej miery uspokojiť trhové potreby," dodal predseda ÚPV SR Matúš Medvec. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies