Európsky parlament schválil zákon o umelej inteligencii (AI)

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 14:15 • 2 min
Európsky parlament schválil zákon o umelej inteligencii (AI)

BRUSEL - Európsky parlament v stredu vo francúzskom Štrasburgu drvivou väčšinou schválil zákon o umelej inteligencii (AI).

slovakia

left justify in out

Parlament zákon schválil tak, že zaň hlasovalo 523 poslancov, 46 bolo proti a 49 sa zdržalo hlasovania. Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton privítal výsledok a povedal, že „Európa je teraz globálnym tvorcom noriem v oblasti AI“.

Ako vôbec prvý komplexný právny rámec pre AI na celom svete, nariadenie prijalo prístup založený na riziku, ktorý podrobuje aplikácie AI s vyšším rizikom prísnejšej regulácii.

Podľa nových pravidiel budú niektoré aplikácie umelej inteligencie zakázané vrátane biometrických kategorizačných systémov založených na citlivých charakteristikách a necielené zoškrabovanie obrázkov tváre z internetu alebo záberov CCTV pre databázy na rozpoznávanie tvárí.

Zákon navyše zakazuje rozpoznávanie emócií na pracoviskách a školách, sociálne bodovanie, prediktívne policajné práce a AI určené na manipuláciu ľudského správania alebo zneužívanie zraniteľných miest.

V prípade systémov umelej inteligencie na všeobecné použitie (GPAI) zákon vyžaduje súlad s požiadavkami transparentnosti, ako je dodržiavanie zákonov Európskej únie (EÚ) o autorských právach a zverejňovanie podrobných súhrnov obsahu používaného na školenia.

Bird and Bird, medzinárodná právnická firma, poznamenala, že rokovania týkajúce sa zákona o AI vyniesli na svetlo niekoľko sporných otázok, najmä pokiaľ ide o zaobchádzanie s biometrickými systémami AI.

Spoločnosť zdôraznila nuansy v texte, ktoré by mohli spôsobiť neistotu v odvetví, najmä pokiaľ ide o zákazy a obmedzenia biometrických systémov, spolu s výnimkami a upozorneniami.

Okrem toho, Bird a Bird identifikovali zmätok medzi podnikmi, pokiaľ ide o povinnosti súvisiace s modelmi GPAI, čo predstavuje problém pri rozlišovaní medzi modelmi a systémami GPAI a pochopení ich oddelenia od vysokorizikových systémov.

„Čaká nás veľa práce, ktorá presahuje samotný zákon o umelej inteligencii,“ povedal Dragos Tudorache, spoluspravodajca Výboru pre občianske slobody Európskeho parlamentu. "Teraz musíme uprednostniť uvedenie tohto zákona do praxe," dodal.

Očakáva sa, že zákon o AI, ktorý čaká na konečné schválenie, nadobudne účinnosť v máji po jeho uverejnení v úradnom vestníku.

Pravidlá sa stanú plne uplatniteľnými do 24 mesiacov od ich nadobudnutia účinnosti s konkrétnymi časovými harmonogramami pre rôzne aspekty, ako sú zákazy zakázaných praktík, kódexy postupov, pravidlá umelej inteligencie na všeobecné účely a povinnosti pre vysokorizikové systémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: AP Photo / Jean-Francois Badia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies