Novoobjavený primát už čelí vyhynutiu!

NETKY.SK • 13 November 2020, 10:58 • 2 min
Novoobjavený primát už čelí vyhynutiu!

MJANMARSLO - Vedci objavili v odľahlej oblasti krajiny doposiaľ neznámy druh opíc. Žiaľ, už ho aj zaradili na zoznam ohrozených živočíchov.

slovakia

left justify in out

Odborníci tvrdia, že populáciu tvorí približne iba 250 jedincov. Tento nový druh opice sa vedci rozhodli nazvať podľa oblasti, kde boli objavené a teda Langur Pouppa (Trachypithecus popa). Pouppa je pritom posvätná hora v Mjanmarsku. Informáciu priniesol odborný časopis Zoological Research.   

 

Opice strácajú svoj životný priestor

Hlavným zdrojom potravy langúr sú najmä listy. Vyznačujú sa výraznými kruhmi okolo očí a jemne šedou srsťou. Žijú v zalesnených oblastiach v centrálnej časti krajiny, pričom väčšina z nich sa vyskytuje v chránenom parku okolo posvätnej hory Pouppa.

 

img

 

Dôvodom prečo tento druh vymiera je, že stráca svoj prirodzený životný priestor. K jeho vymieraniu taktiež prispievajú aj lovnci či pytliaci.  

 

„Lov predstavuje veľký problém, ale strata životného priestoru zapríčinená človekom predstavuje ešte väčšiu hrozbu,“ povedal Christian Roos z centra špecializujúceho sa na primáty v nemeckom Göttingenu.

 

Výsledky genetických testov sú ohromujúce 

Vedci na existenciu langúr upozorňujú už dlhší čas, svoje tvrdia pritom opierajú o vzorky DNA odobratých z trusu divoko žijúcich opíc. Vďaka genetickým štúdiám dospeli k záveru, že tento druh opíc sa od ostatných známych druhov oddelili asi pred miliónom rokov.

 

Ako informoval Frank Momberg z organizácie ochrancov prírody Fauna and Flora, langurám hrozí vyhubenie, preto je nevyhnutné ich chrániť. Zároveň sa domnieva, že k ich ochrane už prispelo aj samotné odhalenie nového druhu.

 

 

Vedci uvádzajú, že sa podarilo prežiť približne 200 až 250 jedincom, ktorí sa prevažne zdržujú v izolovaných skupinkách po štyroch. Keďže sa Myanmar za posledných 10 rokov otvoril medzinárodnej spolupráci, vedci tam objavili už viacero nových druhov jašterov či obojživelníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies