AKTUALIZOVANÉ: Vieme, čo nás čaká od dnešnej polnoci! Lyžiarske strediská sa zatvárajú!

NETKY.SK • 31 December 2020, 18:12 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Vieme, čo nás čaká od dnešnej polnoci! Lyžiarske strediská sa zatvárajú!

BRATISLAVA - Vláda sa stretla na mimoriadnom zasadnutí a sprísnila epidemiologické pravidlá.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZOVANÉ 19:40

 

AKTUALIZOVANÉ 19:30

Stúpa nám percento pozitívnych testov zo všetkých, ktoré sa realizuje. Tak isto pri PCR-testoch, ako aj antigénových, pripomenul minister zdravotníctva Marek Krajčí.

 

Máme aj 3100 zdravotníkov, ktorí sú teraz na PN. V súčasnosti už 2138 potvrdených úmrí na COVID-19. Medzi nimi aj mladší ľudia. Najdôležitejšie opatrenie je nestretávať sa s nikým okrem osôb zo spoločnej domácnosti. „Sú zakázané návštevy,“ dodal Krajčí.

 

Zatvárajú sa aj lyžiarske strediská a ubytovanie nových hostí. Zatvárajú sa aj kostoly. Mení sa aj prístup k pobytu v prírode, už sa bude dať do prírody ísť iba v okrese. Zamestnanie bude len dovolené na Home office.

 

Milan Krajniak, ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny zdôraznil, že nad 65 rokov musíme výraznejšie chrániť. Zároveň si myslí, že treba aj uchrániť čo najviac pracovných miest. Čím skôr sa v tejto situácii zavedú prísnejšie opatrenia, ušetria sa dva dni, ktoré by sme museli navyše strpieť v tomto type lockdownu.

 

Zdôraznil, že personál a zdravotníci sú na hranici svojich možností. „Musíme im pomôcť,“ povedal s tým, že čím viac zodpovedných bude, tým skôr sa tento tvrdý lockdown bude môcť skončiť.

 

Aj zástupca SaS sa vyjadril na tlačovej konferencii, že táto koaloičná strana rovnako podporila a podporuje tvrdší lockdown. Branislav Grohlig poprosil mladých ľudí, „aby tá zábava možno bola trochu pokojnejšia“.

 

„Čím prísnejšie budeme dodržiavať tieto opatrenia, tým rýchlejšie pôjdeme do škôl,“ dodal minister školstva. Verí, že spoločne sa to podarí.

 

Vyjadril sa aj Michal Luciak zo strany Za ľudí a poďakoval zodpovedným sa a vyjadril podporu opatreniam, ktoré začnú platiť od piatej rannej hodiny. „V tejto chvíli je kľúčové povedať, že to, akým spôsobom sme túžili“ dostať sa k normálnejšiemu životu, závisí od nás a našej zodpovednosti.

 

Hlavný hygienik zdôraznil, že museli konať, lebo čísla sú veľmi zlé. Dodal, že úlohy sa ešte dnes pokúsia pripraviť a opatrenia zapracujú do vyhlášky. Ešte dnes sa ju pokúsia stihnúť zverejniť, aby bola platná od zajtra. Krajčí dodal, že opatrenia budú do 24. januára.

 

Sprísnené opatrenia budú platiť od 1. januára od 5:00. Ukončuje sa možnosť stretávania, bude možné stretávanie sa iba s osobami v spoločnej domácnosti, rušia sa aj tzv. bubliny. 

 

 

Rokovanie vlády a návrh sprísnenia opatrení avizoval v stredu minister zdravotníctva Marek Krajčí, pôvodne navrhoval prijať opatrenia k 4. januáru 2021. Sprísnenie má zamedziť množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížiť enormný tlak na nemocnice a vytvoriť priestor na postupné očkovanie zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb a najrizikovejších skupín.

Kabinet na ostatnom utorkovom rokovaní predĺžil núdzový stav o 40 dní, rovnako predĺžil zákaz vychádzania do 10. januára. Z tohto zákazu však vyčlenil vyše 20 výnimiek, ktoré sa týkajú nielen zabezpečenia nevyhnutných životných potrieb, ale i rekreácie či návštev blízkych. Konzílium odborníkov v utorok varovalo, že takéto opatrenia nie sú dostatočné.

 

Zmeny

 

Od dnešnej polnoci preto rozhodnutím hlavného hygienika začnú platiť nové pravidlá. Na sociálnej sieti to oznámil minister Andrej Doležal.

Čo sa úderom polnoci zmení?

- Budú zavreté všetky lyžiarske strediská.

- Menia sa aj podmienky pre hotely. Už ubytovaní hostia môžu ostať, bez možnosti predĺžiť si pobyt a zároveň hotel nesmie prijať nových hostí.

 

 

"Uvedomujeme si, že je to nepríjemné a nekomfortné, no sme vo veľmi náročnom období, kedy musíme strpieť viac ako inokedy. Snáď sa už čoskoro budeme môcť všetci stretnúť bez obmedzení na lyžovačkách, žúroch a iných spoločenských podujatiach.

Dovtedy, prosím buďme zodpovední, robíme to pre seba a svojich blízkych," uviedol minister. Viac členovia vlády prezradia na očakávanej tlačovej besede.

 

Správu budeme aktualizovať

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies