Kapacita ponúkaná železnicami je v súčasnosti využitá v SR na 23 %

NETKY.SK • 11 Február 2011, 08:14 • 2 min
Kapacita ponúkaná železnicami je v súčasnosti využitá v SR na 23 %

Kapacita ponúkaná železnicami je v súčasnosti využitá v SR na 23 %

slovakia

left justify in out

img

Kapacita, ktorú ponúka v súčasnosti železničná doprava na Slovensku, je podľa slov generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomíra Palčáka v súčasnosti využitá približne na 23 %.
"Dá sa teda povedať, že z pohľadu železničnej dopravy jestvujú veľké rezervy na jej kapacitách," uviedol dnes pre novinárov Palčák po skončení rokovaní o revitalizácii železníc medzi zástupcami Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, zástupcami vyšších územných celkov (VÚC) a zástupcami odborárov.
"Na dnešnom stretnutí so zástupcami VÚC a Zväzu miest a obcí Slovenska (ZMOS) jednak MDVRR SR, ako aj ZMOS prejavili záujem podieľať sa na riešení problematiky železničnej dopravy tak, aby sa našiel nejaký optimalizovaný model z pohľadu obslužnosti všetkých regiónov," konštatoval Palčák.
Najvýznamnejším zámerom dnešného stretnutia podľa Palčáka je, že jestvuje ochota riešiť problém železničnej dopravy "zo všetkých zainteresovaných strán". Dohodli sa určité krátkodobé kroky, ktoré treba pre ozdravenie železníc vo veľmi krátkom čase – v horizonte jedného až troch mesiacov. "Bolo dohodnuté, že vo veľmi krátkom čase si sadnú predstavitelia regiónov so zástupcami MDVRR SR, s odborníkmi a budú riešiť konkrétne prípady pre jednotlivé kraje," spresnil.
"Za najdôležitejšie považujeme v rámci dnešnej dohody, že všetky opatrenia, ktoré sa vykonajú na železnici, budú konzultované so starostami, primátormi a županmi, ktorých sa úpravy na železnici budú týkať," uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Ubezpečil, že rozhodnutie o ďalšom rozvoji železníc "sa určite neudeje inak ako pred zrakom verejnosti".
"Nebudeme súhlasiť s takým riešením (redukcie železničných tratí – pozn. TASR), ktoré bude zakladať vytvorenie nových autobusových spojov a ktoré nahradia výpadok spojov železničnej spoločnosti. To bude mať automaticky dopad na náš rozpočet. Dnes na to jednoducho nemáme financie," konštatoval predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.
"My sme dnes hovorili o tom, že je potrebné predísť rušeniu tratí a hľadať také možnosti, ktoré zabezpečia komplexné riešenie problematiky. Chápeme potrebu zefektívniť dopravu, ale nesmie to byť na úkor dostupnosti a na úkor mobility pracovnej sily. Výsledkom dnešného rokovania je aj to, že diskusia o konkrétnych tratiach a linkách sa dostane do konkrétnych miest, obcí a regiónov," zdôraznil výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies