Hniezdenie sovy myšiarky je veľmi nepravidelné a vzácne

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 13:00 • 2 min
Hniezdenie sovy myšiarky je veľmi nepravidelné a vzácne

BRATISLAVA - Hniezdenie sovy myšiarky je na Slovensku veľmi nepravidelné a vzácne. Jeden pár sa nachádza v okrese Michalovce a v trnavskom regióne našli ornitológovia päť teritórií. Ornitológovia taktiež poukazujú aj na ochranu hniezd kane popolavej.

slovakia

left justify in out

Hniezdenie sovy myšiarky je na Slovensku veľmi nepravidelné a vzácne. Jeden pár sa nachádza v okrese Michalovce a v trnavskom regióne našli ornitológovia päť teritórií. Hniezdenie myšiarky tu bolo naposledy zaznamenané v roku 2018. TASR o tom informovalo občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

 

Zahniezdenie myšiarky v regióne okolo Trnavy podľa Romana Slobodníka z RPS súvisí s vysokým stavom hraboša poľného, ktorý je pre ne obľúbenou korisťou. "Sú roky, keď sa hniezdiace myšiarky močiarne vôbec nepodarí dohľadať a aj keď hniezdia, ide o sporadický výskyt niekoľkých párov," skonštatovali ornitológovia. Podobne je to podľa nich aj v prípade kane popolavej, u ktorej zatiaľ tento rok evidujú dva páry v okrese Nové Zámky. Oba vtáčie druhy hniezdia na zemi. Pre znášanie vajec a výchovu potomstva si často vyberú polia. Preto je podľa RPS dôležité lokalizovať hniezdo včas a dohodnúť sa s užívateľom pozemkov na jeho ochrane. "Ochrana hniezda myšiarok močiarnych a ich potomstva je mimoriadne náročná. Mláďatká sa totiž začnú pohybovať v okolí veľmi skoro po vyliahnutí, keď ešte nie sú samostatné. S farmármi sme v kontakte, o mieste hniezdenia vedia a pri prácach budú postupovať s ohľadom na výskyt sovičiek," priblížil Slobodník.

 

img

kaňa popolavá

 

Ornitológovia poukazujú aj na ochranu hniezd kane popolavej. Tomáš Veselovský z RPS opisuje, že v okruhu piatich metrov okolo hniezda postavia oplôtok z pletiva. Ten farmárom vymedzí, pokiaľ ešte môžu vykonávať poľnohospodárske práce, a kde už je riziko vykosenia mláďat. "Pletivo zároveň slúži ako zábrana, aby mláďatá neopustili hniezdo počas žatvy. Začali sme už komunikáciu s farmármi ohľadom spolupráce pri ich ochrane," poznamenal Veselovský. Občianske združenie apeluje na farmárov, aby si všímali prípadné hniezdenie vtákov na svojich pozemkoch. Ak ho spozorujú, mali by kontaktovať Štátnu ochranu prírody SR alebo niektorú z ornitologických organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies