Kaník: Balík vládnych sociálnych zákonov prinesie len kozmetické zmeny

NETKY.SK • 20 August 2014, 13:50 • 2 min
Kaník: Balík vládnych sociálnych zákonov prinesie len kozmetické zmeny

BRATISLAVA - Vláda sa sériou sociálnych zákonov snaží naprávať to, čo svojimi predchádzajúcimi rozhodnutiami pokazila.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS a bývalý minister práce Ľudovít Kaník.
     

Reagoval tak na balík sociálnych zákonov, ktorý na dnešnom zasadnutí prijal kabinet Roberta Fica (Smer-SD). "Snaží sa napodobňovať opatrenia, ktoré boli prijímané v sociálnej oblasti ešte v rokoch 2002 až 2005 za druhej Dzurindovej vlády, ale robí to poväčšine nesprávnymi a málo účinnými nástrojmi," kritizoval Kaník vo svojom dnešnom stanovisku.
     

Napríklad návrhom na súbeh dávky v hmotnej núdzi a príjmu z práce sa podľa neho vláda snaží riešiť to, čo SDKÚ-DS mnohokrát navrhovala konkrétnymi návrhmi noviel, čiže zvýšenie motivácie poberateľov dávok v hmotnej núdzi zamestnať sa. "Vládne riešenie však prinesie iba dočasné zvýšenie čistého príjmu, ktoré po čase zanikne, a tým pádom nebude účinné," myslí si Kaník.
     

Ani v spojení so znížením zdravotných odvodov pre nízkopríjmové skupiny, ktoré prerokovala tripartita, sa podľa neho čistý príjem nezvýši natoľko, aby to prinieslo zmenu na trhu práce. "Veľkým negatívom týchto zmien je to, že náklady zamestnávateľov sa neznížia a nie je jasné, ako sa budú financovať výpadky príjmov v zdravotnom poistení," zdôraznil.
     

Významnejšie zmeny a zlepšenie na trhu práce by mohlo podľa Kaníka znamenať až prijatie návrhov jeho strany, ktoré predloží aj na septembrovú schôdzu. "Vládne návrhy prinesú len kozmetické zmeny," dodal. 
     

Pozitívne môže podľa vlastných slov hodnotiť len zvýšenie hranice príjmu pre dohodárov, z ktorého sa nebudú platiť odvody. Zároveň ale zdôraznil, že tento návrh SDKÚ-DS niekoľkokrát predkladala v parlamente a vládny Smer-SD tieto návrhy doteraz odmietal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies