Zázraky a mystériá, dodnes sprevádzajúce film Umučenie Krista

NETKY.SK • 29 Marec 2024, 11:03 • 2 min
Zázraky a mystériá, dodnes sprevádzajúce film Umučenie Krista

Zatiaľ čo Mel Gibson už niekoľko rokov pracuje na svojom napäto očakávanom veľkofilme „Umučenie Krista: Vzkriesenie“ (Passion of the Christ: Resurrection), jeho predchodca z roku 2004 je dodnes nezabudnuteľným dielom svetovej kinematografie.

slovakia

left justify in out

Umučenie Krista, s ktorým sa pred dvomi dekádami predstavil Gibson svetu ako prekvapivo schopný režisér spôsobil zemetrasenie po mnohých stránkach. S rozpočtom 30 miliónov dolárov napokon dosiahol celkový zisk 620 miliónov, vďaka čomu sa stal komerčne najúspešnejším filmom s ratingom R (kvôli explicitným scénam násilia nevhodný pre deti) v celej histórii kinematografie.

Okrem finančných rekordov film spôsobil aj mnohé kontroverzie a búrlivé reakcie. Mel Gibson bol kvôli nemu obvinený mnohými z antisemitizmu (príbeh vraj príliš okato zdôrazňoval, že Ježiša si vlastne zabili Židia), a keď sa k tomu pridali jeho ostré vyjadrenia, komentujúce rôzne čudesné temné praktiky v Hollywoode a akoby „náhodou“ sa objavilo aj obvinenie jeho ex z domáceho násilia, nečudo, že sa stal vyvrheľom filmového sveta, nežiadúcim chlapíkom, ktorý nedrží basu a nepláva v hlavnom prúde s ostatnými.

Prakticky podobne dopadol aj Jim Caviezel. Charizmatický herec s výborne našliapnutou kariérou v hlavnej úlohe Ježiša doslova zažiaril a mnohí po zhliadnutí filmu potvrdili, že sa pre túto rolu doslova narodil. No keď Jim po filme ešte viac začal vyznávať verejne svoju kresťanskú vieru, stalo sa to, čo mu „prisľúbil“ Gibson, keď mu úlohu ponúkol: „Jim, ale rátaj s tým, že po tomto si v Hollywoode už neškrtneš...“
Jim len mykol plecami s tým, že „každý si musíme niesť svoj kríž“, no režisérovi slová sa vlastne potvrdili. Odvtedy Caviezel z hollywoodskych veľkofilmov akoby zázračne zmizol. Na plátnach ho bolo vídať tým menej, čím viac aj on otvorene hovoril o nezdravých praktikách a hodnotách v Los Angeles, filmovom priemysle, ale aj americkej spoločnosti ako takej. Mal na mysli najmä obrovský problém pedofílie, do ktorého sú vraj zatiahnuté mnohé politické aj herecké špičky súčasnej Ameriky.

Keď nedávno dokončil ako hlavná postava film Sound of Freedom, pojednávajúci o tejto problematike, jeho povesť čudáka a nežiadúcej osoby sa len spečatila. Filmu sa nedotkli veľké štúdiá, nechceli s ním nič mať ani distribučné spoločnosti, napriek tomu sa stal jedným z najúspešnejších filmov minulého roka.  

Film Umučenie Krista však nepriniesol len kontroverzné ohlasy. Čudné veci, o ktorých sa píše a spomína dodnes sa diali aj priamo na pľaci počas nakrúcania. Aj vďaka ním sa film už nikdy nezbaví povesti, zahalenej mystériom, čímsi nadprirodzeným a nevysvetliteľným...

Hoci podľa štatistík blesk ročne zasiahne cca 240 tisíc ľudí na svete, čo vzhľadom na počet obyvateľov zemegule nie je až tak veľa, počas nakrúcania filmu sa to stalo hneď trikrát! Najviac si to užil samotný Caviezel, ktorého blesk zasiahol najviac. Vraj mal potom účes rozstrapatený ako od nejakého extravagantného hair-stylistu. Po ňom blesk zasiahol aj asistenta réžie. Našťastie, nikomu sa nič vážne nestalo.

Jim Caviezel do schytával aj ďalej – hoci počas scény bičovania herca mal nahradiť bičovací stĺp, predsa len sa mu jedna rana ušla a Caviezel dodnes spomína, že od bolesti takmer nemohol dýchať. Na dôvažok si ešte pri nesení asi 150-kilového kríža vykĺbil rameno. Sám Caviezel však dodnes hovorí, že jeho vieru búrlivé a ťažké nakrúcanie iba upevnilo a stal sa ešte ohnivejším propagátorom Ježiša.

Počas nakrúcania filmu sa však určite nediali iba zlé veci, naopak. Mnohí ľudia zo štábu potvrdili, že po skončení prác akoby ich niečo pritiahlo k viere, obrátili sa ku kresťanstvu. Jedným z nich bol aj dovtedy – podľa vlastných slov „nahnevaný ateista“ Luca Lionello, ktorý si vo filme zahral Judáša. „Tie mesiace prác na filme ma veľmi zmenili a som rád, že dnes ja aj moja rodina žijeme vierou,“ vyznáva sa taliansky herec.

Jeho kolega, tiež Talian Pietro Sarubbi si zahral takisto negatívnu postavu – Barabáša a takisto mu nakrúcanie zmenilo život. Hoci pôvodne túžil Sarubbi po väčšej postave, napokon ho Gibson prehovoril, že ho chce práve do tejto postavy bez slov, no nezabudol dodať – „Uvidíš, tento film ti prinesie veľa dobrého.“

Stalo sa. Vraj na to stačil jeden moment, keď bol Barabáš oslobodený spod obvinení a jeho pohľad sa stretol s pohľadom odsúdeného a poníženého Ježiša. Hoci v skutočnosti na neho hľadel jeho kolega Caviezel, Sarubbi dodnes tvrdí, že v jeho očiach videl pohľad Ježiša, plný lásky. Odvtedy je oddaným veriacim.

Počas mesiacov náročného nakrúcania podľa viacerých svedectiev došlo k mnohých uzdraveniam, isté dievčatko sa odvtedy celkom zbavilo epileptických záchvatov.

Príbeh, dramaticky, sugestívne a majstrovsky zachytávajúci posledných Ježišových dvanásť hodín pred smrťou sa nezabudnuteľne zapísal do filmovej histórie. Niektorí chválili jeho profesionálne kvality, výpravu, hudbu, herecké výkony, iní hovoria o najväčšom kultúrno-duchovnom zážitku. No iní ho zasa považovali za príliš „násilnícky, emocionálne vyčerpávajúci, manipulačný., kontroverzný...“

Isté je, že Umučenie Krista sa stalo piatym najúspešnejším filmom roka 2004 a najziskovejším kresťanským aj nezávislým filmom všetkých čias. A čo vy, videli ste ho? Alebo máte iný obľúbený snímok o Kristovi, ktorý si počas týchto dní radi pozriete?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Relevant Magazine
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies