Neobjasnená smrť, svadba, o ktorej sa diskutovalo tak ako o nijakej inej a kariéra, ktorú musela ukončiť. Grace Kelly si toho preskákala veľa, a to ani zďaleka nie je všetko!

NETKY.SK • 1 December 2022, 11:0 • 2 min
Neobjasnená smrť, svadba, o ktorej sa diskutovalo tak ako o nijakej inej a kariéra, ktorú musela ukončiť. Grace Kelly si toho preskákala veľa, a to ani zďaleka nie je všetko!

Prenesme sa teraz o niekoľko rokov späť, do obdobia pred druhou svetovou vojnou, do čias, keď sa Amerika začala zmietať v kríze a nik nevedel, čo si počať. Bol november 1929 a jedna významná rodina, v ktorej otec zastával funkciu úspešného podnikateľa, čo mu prinieslo milióny a matka sa vyznamenala ako prvá trénerka atletického družstva žien na univerzite v Pensylvánii, mala dôvod na radosť.

slovakia

left justify in out

Dve deti už sa im pošťastilo splodiť, a v ten deň pribudlo ďalšie, narodila sa Grace Patricia Kelly.

Väčšina mladých nemá ani tušenie, za čím ich bude ťahať srdce, chodia si bezcieľne a skúšajú jedno za druhým, Grace však takou ani zďaleka nebola. Pôvabná dievčina už odmalička dokázala jasne pomenovať, čomu sa chce venovať a neodradili ju ani ponosy rodiny, ona jednoducho túžila byť herečkou a ako všetci vieme, aj sa jej to podarilo.

 

Aj modelka

 

Už v mladom veku sa nebránila vystúpeniam na verejnosti, postačovali jej aj školské hry, v ktorých naplno predvádzala svoj ešte nie celkom rozvinutý talent, ale aj tak badateľný a nepopierateľný. Vonkajšia krása jej navyše zabezpečila aj prístup do modelingu, a tak keď po skončení strednej školy pokrútila hlavou, len čo rodičia vyslovili nie proti jej voľbe naplno sa oddať herectvu, zapísala sa do akadémie a na čiastočný úväzok pôsobila aj ako modelka.

Úspech neprišiel hneď, ale keď už sa dostavil, stál za všetko čakanie, po promóciách sa jej tvár ukázala v televízii a diváci tak mohli naozaj uvidieť, že na svete je ďalšia hviezda, ďalšia, ktorú ženy budú obdivovať a o ktorej budú muži potajme snívať. Dovŕšila 22 rokov, keď si zahrala aj v celovečernom filme a natoľko očarila svojho vtedajšieho hereckého kolegu, že jej zariadil i iné herecké roly a ona si stúpala vyššie a vyššie. Mimochodom, tým kolegom bol Gary Cooper, a špekulovalo sa, že okrem profesionálneho spojenia sú ešte aj milencami. Ale koniec koncov, on nebol jediný muž, aspoň podľa klebiet, s ktorým sa delila o viac ako len o potlesk a uznanie.

 

Majster napätia

 

Keď sa začali pomaly obtáčať 50. roky, pre ňu to značilo obrovský posun vpred, a to ešte ani nevedela, že zažije niečo neuveriteľné, niečo, čo pripomína rozprávku. Ale poďme pekne postupne, lebo za zmienku iste stojí aj zoznámenie sa s Alfredom Hitchcockom, majstrom napätia, ktorý ju obsadil do svojich diel a je verejne známe, že boli dôverní priatelia. Mali medzi sebou zvláštne a pevné puto a ona ho vraj nazývala dokonca mentorom.

No a spoznala ešte niekoho, udialo sa to na filmovom festivale v Cannes, do oka si padla s monatským kniežaťom Rainierom III. A vraj to bola okamžitá láska.

 

Svadba

 

Potom už všetko šlo až príliš rýchlo, zrejme zafungovalo to, že aj cit vzplanul intenzívne a netrvalo dlho, keď sa ohlásilo, že bude svadba. A svadba aj bola, v roku 1956 a patrí sa poznamenať, že na takú udalosť sa nezabúda, lebo o nijakej svadbe sa tak nediskutovalo, vysielala sa i v televízii a milióny ľudí sa zapozeralo na šťastný pár. Na nevestu, čo predtým bola herečkou a ženícha, čo z nej urobil kňažnú. Iste si viacerí povzdychli, lebo to pôsobilo závideniahodne a každý jeden, vrátane manželov samotných predpokladal, že i koniec to bude mať sladký.

 

Manželstvo

 

Ako to bolo naozaj, sa nedozvieme, ale vraví sa, že manželstvo bolo na míle vzdialené od rozprávkového. Grace sa v prospech zväzku vzdala viacerých vecí, predovšetkým však musela ohlásiť koniec herectvu, čo mnohých tvorcov doviedlo do smútku. Snažili sa ju prehovárať, pokúšali sa jej ponúkať toto aj tamto, ale nesmela, hoci veľmi, naozaj veľmi chcela. Čo sa jej manžela týka, vraj k nej na verejnosti často pristupoval neúctivo a bol jej aj neverný, zatiaľ čo ona mu porodila tri deti a vzorne robila všetko tak, ako sa vyžadovalo. Známe sú tiež jej charitatívne aktivity, do ktorých vkladala samu seba a možno jej pomáhali zabudnúť na nie vydarené vzťahy.

 

Tragédia

 

Ktovie, ako by to bolo pokračovalo, ale zasiahol osud, v roku 1982 sa Grace viezla v aute so svojou dcérou, ona, prirodzene, šoférovala. A príšerná nehoda dcére spôsobila ľahšie zranenia, kým u Grace sa nedalo nič robiť. Bola v bezvedomí a pri živote ju udržiavali už len prístroje, tie však dal manžel odpojiť, nakoľko nebola nijaká nádej, že by sa z toho dostala. Okolo nehody sú tiež tajomstvá, šepká sa o troch možných scenároch. Najrozšírenejšia verzia tvrdí, že kňažná dostala mŕtvicu, a preto nezvládla riadenie vozidla, druhá je k nej menej milosrdná, lebo ju obviňuje z toho, že si vypila, a preto sa stalo, čo sa stalo. A tretia, nuž v tej sa udáva, že v skutočnosti šoférovala jej mladá dcéra, a tak sa niet čo čudovať, že celé to vyvrcholilo tragédiou. Nech je však pravda na ktorejkoľvek strane, ona sa medzi živých už nevráti a my môžeme len smútiť nad predčasne vyhasnutým životom a nielen tým jej, lebo podobné nešťastné konce sa dejú chudobným aj bohatým, slávnym a aj takým, ktorých nik nepozná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona