Kandidát na ústavného sudcu Peter Filip: Nie som advokát mafiánov

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 13:39 • 2 min
Kandidát na ústavného sudcu Peter Filip: Nie som advokát mafiánov

BRATISLAVA - Nie som advokátom mafiánov, vyhlásil dnes advokát Peter Filip, ktorý kandiduje na ústavného sudcu ako nominant Slovenskej advokátskej komory.

slovakia

left justify in out

Filip ako aj ďalších 12 uchádzačov o post ústavného sudcu sa dnes predstavuje členom ústavnoprávneho výboru parlamentu. Filip pôsobil aj ako obhajca niektorých údajných členov skupiny piťovci a ich údajného bosa Juraja O. alias Piťa. „Nie som advokát mafiánov, som advokát, ktorý sčasti svojej praxe pôsobí aj ako obhajca,“ povedal dnes Filip. Podľa vlastných slov má hranicu, za ktorou by už klienta nevzal. „Keby niekto povedal, že niekoho usmrtil a teda potrebuje, aby som ho zastupoval, tam by som s tým určite mentálny problém mal. Ale moji klienti nikdy neprišli s tým, že sa dopustili obzvlášť závažného zločinu a očakávajú odo mňa zázrak. Ja naozaj fungujem štandardne,“ vyhlásil Filip.

Klientov si Filip podľa vlastných slov nepreveruje, ani si to nemôže dovoliť. „Vychádzam z osobného poznania toho človeka pri vstupnom pohovore, keď sa vzhľadom na to, akým spôsobom prediskutujeme problematiku, rozhodnem, či áno alebo nie,“ vysvetlil Filip. Pripúšťa, že napríklad v obchodnej agende sa advokátom pôsobí ľahšie, ale hovorí, že „všetci sme advokátmi“.
Filipa požiadal o osobný názor na to, že kandiduje na post ústavného sudcu ako známy „trestný“ advokát, poslanec Gábor Gál (Most-Híd). Pripustil, že by tento faktor mal byť pri kandidatúre irelevantný - „trestného“ advokáta prirovnal k lekárovi, ktorý tiež nemôže odmietnuť pacienta. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Lucia Žitňanská hovorila o možnom obmedzení, hovorila o polemike verejnosti, ako by sa na ústavného sudcu s minulosťou „trestného“ právnika pozerala. „Vychádzam z kritérií byť kandidátom na sudcu ÚS a medzi tieto kritériá nepatrí postoj občanov SR ku konkrétnemu človeku,“ povedal Filip a dodal, že existuje aj veľa takých ľudí, s ktorými spoločným úsilím dospeli k úspešnej vymožiteľnosti práva. Filip hovorí, že tak, ako si z prokuratúry, kde v mladosti pôsobil, nepreniesol žiadny prípad do advokátskej praxe, tak by ani neriešil žiadnu ústavnú sťažnosť svojho bývalého klienta, ak by pôsobil na ÚS.

Filip dlhodobo pôsobí aj ako obhajca bývalého veľkopodnikateľa Jozefa Majského, ktorý čelí obžalobe v kauze údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, keď prechádzali na údajných nových majiteľov. „V apríli to bude 12 rokov, čo ho zastupujem, samozrejme, vzťah máme blízky, dobrý,“ povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies