Fico žiada odchod sudkyne ŠTS, Kolíková dôvod na disciplinárne stíhanie nevidí

NETKY.SK • 13 Apríl 2022, 15:18 • 2 min
Fico žiada odchod sudkyne ŠTS, Kolíková dôvod na disciplinárne stíhanie nevidí

BRATISLAVA – Smer-SD opätovne kritizuje sudkyňu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelu Záleskú. Líder strany Robert Fico žiada jej disciplinárne stíhanie a zbavenie funkcie. Chce, aby konali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, sudcovská rada ŠTS i verejný ochranca práv.

slovakia

left justify in out

Záleská reagovala, že vyjadrenie politikov zamerané na jej rozhodovaciu činnosť nesleduje, a preto sa ani nezamýšľa nad tým, čo nimi chcú dosiahnuť. Kolíková na disciplinárku dôvod nevidí.

 

„Budeme navrhovať zainteresovaným, aby ju zbavili funkcie sudkyne ŠTS. Absolútne tam nepatrí ani z hľadiska morálky, pracovitosti, ani z hľadiska odbornosti,“ vyhlásil Fico, ktorý Záleskú už viackrát kritizoval a žiadal jej odchod z funkcie. Chce podať podnet kompetentným.

 

img

 

Odvoláva sa pritom opakovane na jej rozhodnutia i postupy vo viacerých prípadoch, napríklad v kauze bývalého starostu Dolného Chotára Františka D. staršieho. Záleská vyhlásila, že pri rozhodovaní o väzbe Františka D. st. dala ako predsedníčka senátu prednosť písomnému vyhotoveniu rozsudku.

 

„Až po jeho vyhotovení som predložila spis Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o sťažnosti obžalovaného F. D. st. proti uzneseniu súdu o jeho väzbe,“ povedala.

 

Najvyšší súd označil postup prieťahom v konaní a obžalovanému väzbu nahradil.

 

„Dôvodmi môjho postupu sa Najvyšší súd SR nezaoberal.  Za svoje rozhodnutia zodpovedám a keď som sa rozhodla uprednostniť napísanie rozsudku, nepovažovala som to za chybu,“ dodala. Ministerka spravodlivosti nevidí dôvod na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti. Deklarovala, že podnetom sa bude zaoberať a v prípade nových informácií zváži ďalšie kroky. Nevie sa zbaviť dojmu, že Fico nemá záujem o dobré fungovanie justície, ale o vyblokovanie sudcov v trestných konaniach, ktoré sú pre neho a jemu blízkych ľudí nepohodlné.

 

img

 

Pripomenula kauzy spojené s bývalými vládami a námietky Smeru-SD voči sudcom ŠTS, ktorý rozhoduje v korupčných trestných činoch. V súvislosti s námietkami v kauze Františka D. st. poznamenala, že v danom čase sudkyňa vyhotovovala ťažké a rozsiahle rozhodnutia.

 

„Rovnako považujem za významné, že išlo o osobu, ktorá už bola odsúdená na 25 rokov, a teda s ohľadom na všetky súvislosti je otázne, či daný prieťah možno hodnotiť opodstatnene právne a skutkovo ako kľúčový na rozhodnutie o prepustení na slobodu,“ uzavrela.

 

Možno vás zaujme: Ministerstvo školstva navrhuje zrušenie polročných prázdnin



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies