Meteorológovia na našom území zaznamenali veľké teplotné rozdiely

NETKY.SK • 13 Máj 2019, 17:09 • 2 min
Meteorológovia na našom území zaznamenali veľké teplotné rozdiely

BRATISLAVA - Počasie na Slovensku stále ovplyvňuje zvlnený studený front, za ktorým sa k nám čiastočne dostal od severozápadu veľmi studený, pôvodom arktický vzduch.

slovakia

left justify in out

"Prúdi však len v plytkej vrstve, a tak je toto prúdenie výrazne modifikované pohoriami," informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

Pohoria tvoria prirodzenú prekážku v prúdení, a tak sa oblasti v zákryte pohorí tak neochladzujú. Napríklad na území Banskobystrického kraja či časti Nitrianskeho a Košického kraja je miestami 18 až 22 stupňov Celzia.

 

Naopak, na severe, kam už prenikol veľmi studený vzduch, je miestami menej ako päť stupňov Celzia. Súčasne je aj veterno, podľa SHMÚ najmä na západe a východe priemerná rýchlosť severného vetra miestami dosahuje 30 - 55 kilometrov za hodinu, v nárazoch ojedinele 70 kilometrov za hodinu.

 

"Najsilnejší vietor je na košickom letisku, v Gánovciach a v Trebišove," tvrdia meteorológovia.

 

Doplnili, že na zvlnenom studenom fronte sa sformuje aj pásmo zrážok. Tie sa postupne vyskytnú na mnohých miestach, pričom hranica sneženia v noci na severe a západe klesne približne na 700 m.

 

Sneženie zasiahne najmä sever

 

Počas noci od juhu na naše územie zasiahlo výrazné zrážkové pásmo. Na mnohých miestach sa rozprší, sever čaká intenzívne sneženie. 

 

Zvlnený studený front bude naše územie ovplyvňovať aj počas najbližších dní. Počas noci začne od juhu postupovať nad územie Slovenska výraznejšie zrážkové pásmo. Už počas skorých ranných hodín bude na viacerých miestach, najmä v Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji výdatnejšie pršať.

 

Nízke teploty na severe ale spôsobia, že na Kysuciach, Orave a ojedinele aj na Liptove budú zrážky padať vo forme snehu. Ten by sa mal vyskytnúť už od nadmorskej výšky cca 600 metrov. 

 

Je tak vysoko pravdepodobné, že sever Slovenska sa v utorok ráno prebudí do zasneženého rána. Sneženie by sa malo vyskytovať len dopoludnia, následne prejde do dažďa, prípadne zrážky ustanú. 

 

Očakáva sa, že celkovo spadne na Kysuciach a Orave v polohách od 600 metrov 1 až 5 cm nového snehu, vo vyšších polohách okolo 1000 metrov nad morom to môže byť aj viac ako 10 cm nového snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies