Tapiséria extrémov: Život na Sibíri ponúka ruch veľkomesta aj domov pôvodnych kmeňov

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 19:00 • 2 min
Tapiséria extrémov: Život na Sibíri ponúka ruch veľkomesta aj domov pôvodnych kmeňov

Obyvatelia miest na Sibíri si užívajú životný štýl, ktorý je síce prispôsobený chladu, no zároveň je živý a dynamický. Za hranicami mesta sa potulujú domorodé skupiny, z ktorých niektorí žijú podobne ako ich predkovia pred storočiami.

slovakia

left justify in out

Sibír, názov, ktorý vyvoláva obrazy nekonečného snehu a štipľavého chladu, je krajinou ostrých kontrastov a dôkazom ľudskej odolnosti. Sibír, ktorý pokrýva územie veľké ako Kanada, je domovom iba 27 percent ruskej populácie.

Tento rozsiahly región je mozaikou moderných miest, dávnych tradícií a prírodného prostredia, ktoré siaha od najkrutejších zím až po prekvapivo teplé letá.

V srdci Sibíri sú mestá ako Novosibirsk s 1,5 miliónom obyvateľov majákom mestského života. Obyvatelia sa tu pohybujú vo svojich každodenných rutinách pomocou robustnej infraštruktúry, ako je Transsibírska magistrála, záchranné lano, ktoré spája toto rozsiahle územie.

Stáročná história

Obyvatelia miest na Sibíri si užívajú životný štýl, ktorý je síce prispôsobený chladu, no zároveň je živý a dynamický. Za hranicami mesta sa potulujú domorodé skupiny, z ktorých niektorí žijú podobne ako ich predkovia pred storočiami.

Tieto komunity sú strážcami nomádskej kultúry, pričom pasenie sobov, rybolov a poľovníctvo tvoria chrbticu ich existencie. Ich životy sú tancom s prírodou, pohybujú sa v súlade s ročnými obdobiami a migráciou zvierat, od ktorých závisia.


Pôvodný obyvatelia

Domorodé kultúry Sibíri sú také rozmanité ako samotná krajina a zahŕňajú rôzne etnické skupiny, z ktorých každá má svoje vlastné jedinečné tradície, jazyky a spôsoby života. Tu je bližší pohľad na niektoré z týchto živých kultúr.

Sachovia, tiež známi ako Jakuti, sú jednou z najväčších domorodých komunít na Sibíri. Sú známi chovom koní a striebrom. Republika Sakha je známa svojim chladným podnebím, no Sakhovia sa prispôsobili pozoruhodne dobre a vyvinuli kultúru, ktorej sa darí v extrémnych podmienkach.

Burjati sú úzko spriaznení s Mongolmi a nachádzajú sa predovšetkým v blízkosti jazera Bajkal. Praktizujú tibetský budhizmus zmiešaný s tradičným šamanizmom a sú známi svojou remeselnou zručnosťou, najmä drevorezbou a výrobou plsti.

Ľudia Komi a Khakas majú svoje vlastné odlišné jazyky a kultúrne zvyklosti. Komi sú známi svojimi tradíciami zborového spevu, zatiaľ čo Khakas majú bohatú históriu epických príbehov.

Šamani sú stále aktuálny

Šamanizmus hrá významnú úlohu v mnohých sibírskych domorodých kultúrach, pričom šamani pôsobia ako sprostredkovatelia medzi ľudským a duchovným svetom. Pasenie sobov je tiež bežnou praxou medzi skupinami ako Nenets, Chukchi a Evenk, ktorí závisia od sobov, pokiaľ ide o dopravu, jedlo a oblečenie.

Napriek výzvam, ktoré predstavuje drsné prostredie a historické udalosti, ako napríklad ruské dobytie Sibíri a presuny obyvateľstva zo sovietskej éry, tieto domorodé skupiny preukázali pozoruhodnú odolnosť. Naďalej si zachovávajú svoju kultúrnu identitu, pričom často spájajú tradičné spôsoby života s modernými postupmi.

Domorodé obyvateľstvo Sibíri predstavuje bohatú tapisériu ľudskej kultúry, ktorá sa prispôsobuje jednému z najnáročnejších prostredí na Zemi a zároveň si zachováva hlboké spojenie s tradíciami svojich predkov.

Kruté počasie

Klíma Sibíri je jednou z jej najcharakteristickejších čŕt. Východná časť, najmä dedina Oymyakon, je známa ako najchladnejšie obývané miesto na Zemi, s teplotami klesajúcimi v zime na -40 stupňov Celzia.

Ten istý región však môže zažiť leto s teplotami stúpajúcimi na 100 stupňov Fahrenheita, čo je ostrá pripomienka meniacej sa klímy a jej vplyvu na túto odľahlú časť sveta. Sibírsky ľud si vyvinul dômyselné spôsoby, ako sa vyrovnať so svojím prostredím.

Od teplého oblečenia až po dobre izolované domy a pokročilé vykurovacie systémy premenili prežitie na formu umenia. Ich odolnosť nie je len odpoveďou na chlad, ale je oslavou života vo všetkých jeho podobách.

Sibír je viac ako krajina ľadu a snehu; je to miesto, kde sa životu darí proti presile. Je to región, kde minulosť a súčasnosť koexistujú, kde teplo jeho obyvateľov kontrastuje s chladným podnebím a kde každý deň je dôkazom pretrvávajúceho ducha ľudskosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.grunge.com, www.mel365.com, www.thoughtco.com foto: acts.net
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies